Preko rijeke

Nađeno sedam milijuna za prelaz kod Svilaja

Inače, UNO BiH početkom prošle godine raspisao je međunarodni tender za izgradnju graničnog prelaza Svilaj, međutim problem je nastao jer su pristigle ponude bile daleko veće nego što je UNO procijenio
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 01. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH trebalo bi u veljači da u posao izgradnje graničnog prelaza na mostu Svilaj uvede firmu "Niskogradnja", a u međuvremenu Vijeće ministara BiH osigurat će dodatnih sedam milijuna KM za ovaj projekat.

U Odluci o izmjenama i doponi Odluke o odobravanju projekta nabave i izgradnje objekata za regionalne centre i sjedište UNO navedeno je da se prvobitno planirani iznos od 18.544.535 KM namijenjenih za izgradnju graničnih prelaza Bijača i Svilaj zamjenjuje iznosom od 25.544.535 KM, a iznos od 10.250.000 KM namijenjen za izgradnju graničnog prelaza Svilaj mijenja iznosom od 17.250.000 KM.

"Procedura je završena i čim vremenski uvjeti dozvole izvođač radova će biti uveden u posao. Od Vijeća ministara BiH još ranije smo dobili garancije da će nedostajuća sredstva za izgradnju graničnog prelaza kod Svilaja biti osigurana", rekao je za "Nezavisne" Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNO BiH.

Inače, UNO BiH početkom prošle godine raspisao je međunarodni tender za izgradnju graničnog prelaza Svilaj, međutim problem je nastao jer su pristigle ponude bile daleko veće nego što je UNO procijenio, odnosno daleko više nego što je bilo novca. U tom trenutku za taj projekat UNO je imao osiguranih malo više od deset milijuna KM i oko tri milijuna KM osiguranih preko Europske banke za obnovu i razvoj, međutim gotovo sve pristigle ponude bile su na iznos od oko 20 milijuna KM, zbog čega je UNO nekoliko mjeseci odgađao kompletan proces i zaključivanje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem.

"Tada smo od Vijeća ministara BiH tražili garancije za taj iznos i nakon što smo ih dobili nastavili smo dalje s procedurom", rekao je Kovačević.

Zanimljivo je da je Vijeće ministara BiH odluku kojom se odobravaju sredstva za izgradnju graničnog prelaza na Svilaju donio još 2015. godine, međutim taj novac još nije potrošen.

Slična situacija kao sa Svilajom dogodila se i kod izgradnje graničnog prelaza na mostu "Bratoljub", koji između Bratunca i Ljubovije spaja Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. U ovom slučaju za završetak projekta, odnosno za radove na izgradnji graničnog prelaza, nedostajalo je tri milijuna KM, ali je na samom kraju godine i nakon potvrđivanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH taj novac osiguran. Prethodni saziv Vijeća ministara BiH, iako je Predsjedništvo BiH to od njih tražilo, nije želio osigurati taj novac pravdajući to time da nije usvojen proračun za ovu godinu.

Granični prelaz na mostu Bratunac - Ljubovija procijenjen je na oko 14,5 milijuna KM, dok je izgradnja samog mosta koji je financirala Srbija koštao oko 13 milijuna eura. Taj most završen je prije više od dvije godine, ali još nije u funkciji, dok je gradnja mosta kod Svilaja preko rijeke Save koštala malo manje od 54 milijuna KM, ali most neće biti u funkciji najmanje godinu dana od uvođenja izvođača radova u posao.

Kopirati
Drag cursor here to close