EU fondovi

Načelnici Posušja i Gruda na sastanku s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU RH

Načelnik Posušja sudjelovao na radnom sastanku s ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 03. 2020. u 18:44

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije RH Marko Pavić boravio je u srijedu 11. ožujka u Imotskom gdje je, zajedno sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom održao radni sastanak s gradonačelnikom Imotskog Ivanom Budalićem, načelnicima Imotske krajine, načelnicima Posušja i Gruda, Brankom Bagom i Ljubom Grizeljem te Jozom Saračem, ravnateljem JU za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.

Na sastanku se govorilo o iskorištavanju EU fondova u novoj financijskoj omotnici 2021.-2027. Prema riječima ministra Pavića, cilj cijelog ovog projekta, u sklopu intervencijskog plana, je gospodarsko oživljavanje Dalmatinske zagore.

Načelnici Posušja i Gruda pozvani su na sastanak jer se spomenuti intervencijski plan za sada, doduše, odnosi na općine u RH, ali u budućnosti Ministarstvo regionalnog razvoja planira i projekte prekogranične suradnje, te je dobro da načelnici susjednih općina iz Hercegovine čuju koji se projekti planiraju kako bi i sami mogli svoje projekte vezivati na ove, od vodno-gospodarskih projekata, navodnjavanja i odvodnjavanja do zaštite kulturne baštine i sličnih projekata.

Načelnik Bago iskoristio je priliku i uputio zahvalu na podršci Republike Hrvatske i ministra Pavića za što uspješnijim povlačenjem europskih sredstava u novom proračunskom razdoblju u ove krajeve.

O tim temama razgovarali su i tijekom posjete ministra Pavića Posušju u prosincu 2019. godine kada je Načelnik zajamčio kako će administracija Općine Posušje kvalitetnom pripremom projekata i dalje uspješno izgrađivati Posušje na dobrobit svih njegovih žitelja.

Nakon završetka službenoga dijela sastanka upriličen je obilazak jezera Ričice na kojemu se trenutno izvodi sanacija brane i korita, a u kojega se ulijevaju ''posuške vode''– tokovi Ričine (Tribistovo), Topale (retenzija Rastovača), Žukovice i ostalih pritoka koje bi se trebale u većim količinama slijevati u jezero Ričice te će se izgradnjom pripadajućih korita spriječiti gubici vode prema ovome jezeru.

Iz prethodno navedenih razloga dogovoren je ponovni dolazak ministra Pavića sa stručnjacima u Posušje te će se uz terenske obilaske detaljnije razgovarati o mogućnostima smanjivanja gubitaka vode u akumulacijskom jezeru Tribistovo, sanaciji brane u posuškom polju i potencijalima navodnjavanja područja uz korita posuških voda koje putuju prema Imotskom.

Kopirati
Drag cursor here to close