Vojin Mitrović

Na proljeće počinje izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo

Govoreći o dionicama puta prema Tuzli i Sarajevu, Mitrović podsjeća da postoje različite ideje
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 12. 2020. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa u  Vijeću ministara Vojin Mitrović izjavio je da na proljeće počinje izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju dionice koje spajaju Beograd, Tuzlu i Sarajevo postoji problem koji je u vezi sa uređenjem BiH i načinom njenog funkcioniranja.

"Ovo je auto-put koji ide od Kuzmina, preko Rače, Bijeljine, Brčkog, a onda imamo problem spajanja sa Tuzlom i Sarajevom", rekao je Mitrović, precizirajući da je trasa koja ide od Rače preko Bijeljine, Brčkog i prema Vukosavlju u dobroj realizaciji i da na proljeće počinje izgradnja puta od Rače k Bijeljini.

Govoreći o dionicama puta prema Tuzli i Sarajevu, Mitrović podsjeća da postoje različite ideje - da se od Tuzle radi auto-put ili brza cesta prema Brčkom koja bi spojila Tuzlu sa auto-putem Sarajevo-Beograd, a druga je varijanta da put ide od Tuzle prema Žepču.

"Što se tiče drugog dijela, od Sarajeva prema Vardištu, djelimično je ta trasa definirana, ali ipak nije dovoljno urađeno. Problem su sredstva i samo definiranje trase", rekao je Mitrović za "Dnevni avaz".

Ističe da u ovom trenutku ne postoji inicijativa Federacije BiH u vezi sa izgradnjom auto-puta od Sarajeva prema Vardištu, javlja Srna.

"Postoji zastoj, u ovom trenutku sigurno u radovima prednjači Republika Srpska", zaključio je Mitrović.

Ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara očekuje da bi u narednih 10 do 15 dana trebalo da budu usuglašene tehničke specifikacije sa javnim RTV servisima, nakon čega bi BiH trebao početi postupak raspisivanja tendera za drugu i treću fazu digitalizacije.

Kada je riječ o inicijativi za uspostavljanje "mini-Šengena", Mitrović ocjenjuje da su zemlje regije male pojedinačno i da bi protok robe doprinio jačanju ekonomije.

Kopirati
Drag cursor here to close