Nema obnove, ni prodaje

Mostarsko odmaralište: Estetska šaka u oko Općini Gradac

Mostarsko Dječje odmaralište bilo je mnogim mališanima mjesto prvog susreta s morem. Objekt je u ratu devastiran, te do dan danas, na žalost Općine Gradac i Mostara nije obnovljen.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 06. 2018. u 11:20 S.Covic/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostarsko Dječje odmaralište nalazi se u središtu Graca, estetska je šaka u oko općini Gradac i potencijalna opasnost za prolaznike koji prolaze ispod njega'', rekao je za Bljesak.info Matko Burić, načelnik Općine Gradac .

Burić je rekao kako se na području općine Gradac nalazi 18 odmarališta iz BiH, te kako je općina rekorder po broju bh. odmarališta. Kaže kako je mostarsko odmaralište objektivno gledano u najgorem stanju, te kako narušava sliku općine.

Rasadnik bolesti

''Mi smo ga zatvorili s južne strane u dogovoru s Gradom Mostarom. Sad gledamo kako ćemo ga zatvoriti sa sjeverne strane, zato što je sa sjeverne strane malo veći pristup, pa nije ni tako lako fizički ga zatvoriti. Rasadnik je bolesti unutra, a i prijeti urušavanje. Na samoj je šetnici pa smo u dogovoru s Gradom Mostarom podizali betonske i željezne ograde da ne bi ništa palo na cestu'', rekao je Burić.

Foto: Facebook / Objekt je devastiran

Načelnik je rekao kako njemu nije bitno hoće li se odmaralište prodati, već samo da se stavi u funkciju.  

''Kad bi se odmaralište dovelo u bilo koju funkciju generiralo bi i dobit vlasniku, ali i dobit mjestu Gradac  kroz zapošljavanje, kroz poreze kroz komunalnu naknadu, kroz boravišnu pristojbu'', rekao nam je Burić.

Iza Grada Mostara je sudski proces kojim se objekt trebao legalizirati, a kasnije i prodati.

Grad Mostar: Ne znamo hoćemo li obnoviti odmaralište

Naime, iz Gradske uprave Grada Mostara nam je rečeno kako je Gradsko vijeće Mostara davno donijelo Odluku da se taj objekt proda.

''Gradsko vijeće Mostara davno je bilo donijelo Odluku da se taj objekt proda. Objekt je tijekom godina rata i poraća bio devastiran. Također,  na djelu je bila, u međuvremenu, uzurpaciju dijela zemljišta koje pripada odmaralištu, a ona je okončana pravomoćnom sudskom Odlukom i čekamo izvršenje, odnosno provedbu presude i predaju tog dijela uzurpiranog zemljišta u posjed'', rekli su za Bljesak.info iz Grada Mostara.

Međutim, od prodaje za sada nema ništa, kao ni od obnove.

''Odmaralište u Gracu nije prodano, a hoće li se obnavljati u ovom trenutku ne možemo eksplicitno kazati'', rečeno je iz Gradske uprave.

Foto: Facebook / Djeca ispred odmarališta (1965.)

Dok odmaralište propada Mostarci putem društvenih mreža evociraju uspomene na ljetovanja u spomenutom objektu. Mnogi mostarski mališani su prvi susret s morem upravo imali u Gracu.

Mostarci žale za odmaralištem

''Tu sam provodio par ljetnih raspusta kao dijete, bilo mi je divno družiti se s rajom iz Mostara. Samo su odgajatelji bili strogi - na spavanje nas pošalju, a oni u provod. Šalim se... pazili su nas kao svoju djecu. Nešto nezaboravno u mom sjećanju... a to sto pišete da su pustili zubu vremena da propada to predivno zdanje, pa ništa novo što je sve prepušteno zubu vremena u našem Mostaru'', naveo je jedan Mostarac na Facebooku.

Jedna se Mostarka pak sjetila kako je u odmaralište išla s Drugom osnovnom školom Svetozar Ćorović, te kako uvijek priča djeci kako joj je lijepo bilo u odmaralištu.

Foto: Facebook / Mostarski mališani u Gracu

Ljetovati u odmaralištu, prema riječima mnogih, bilo je divno iskustvo. Mnogi su se zabavljali na igrankama na terasi odmarališta, a mnogi mladi Mostarci su zahvaljujući odmaralištu naučili plivati.

Osim plivanja i provoda u Gracu, mnogi su se prisjetili i vožnje vlakom ''Ćirom'' do Ploča te vožnje brodom.

''I ja se dobro i rado sjećam putovanja Ćirom. Kretali smo sa stare željezničke stanice pred ponoć i u Ploče stizali negdje oko 5:00 sati, pa čekali brod, ukrcavali se, zaustavljali u Trpnju, pa u Gradac. Neki nisu mogli podnijeti plovidbu, pa im je bila muka (i meni je bilo loše par puta). Posebno se sjećam, da bi u vlaku pjevali iz sveg glasa (mnogi stojeći uz prozore ) pjesmu ...Mi smo raja iz Mostara, de Marjane, de, de, de ... de moj dušo de... hej, de Marjane, de, de, de ... de moj dušo de .... pa nastavljali ...  Iz Mostara , kraj Neretve ... de Marjane, de de de ... Zaista su to bili divni i nezaboravni dan'', navela je Mostarka koja je ljetovala u spomenutom odmaralištu.

Kopirati
Drag cursor here to close