Kolektori

Mostarski Sifon: Povezane dvije obale

Ovim je, navode, stavljen u funkciju još jedan segment iz projekta "Prikupljanje i tretman otpadnih voda Grada Mostara"
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 06. 2020. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNŽ-a, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sa suradnicima, direktori JP Vodovod d.o.o. Mostar sa suradnicima prisustvovali su u ponedjeljak činu i formalnog stavljanja u funkciju objekta "Sifon" kojim se glavni lijevoobalni kolektor povezuje sa glavnim desnoobalnim kolektorom.

Preusmjeravanjem otpadne vode iz glavnog lijevoobalnog kolektora na objekt sifona ista više ne završava u rijeci Neretvi nepročišćena već se sifonom ispod korita rijeke Neretve prepumpava u glavni desnoobalni kolektor odnosno na uređaj za prečišćavanje, priopćeno je iz Grada Mostara.

Ovim je, navode, stavljen u funkciju još jedan segment iz projekta "Prikupljanje i tretman otpadnih voda Grada Mostara" tako da fekalna kanalizacija naselja Zalik, škole Zalik, dijela naselja Brankovac i dijela naselja "Dolina sunca" više se ne ulijevaju izravno u rijeku Neretvu već na PPOV (Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda).

Stavljanjem u funkciju objekta sifona, glavni obalni kolektori su povezani u jedinstvenu cjelinu čime su stvorene pretpostavke za daljnje aktivnosti na izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže kao i priključenje postojeće kanalizacijske  mreže na glavne kolektore sve sa krajnjim ciljem da se što više otpadne vode Grada Mostara prikupi i dovede do PPOV te uz prethodno prečišćavanje, kao čista voda ispusti u rijeku Neretvu, priopćeno je iz Grada Mostara.

Podsjećamo, mostarski kolektori još uvijek nisu u potpunom pogonu, a buru oko svega diglo je švedsko veleposlanstvo u BiH koje je zatražilo odgovore u što je utrošen novac švedskih poreznih obveznika koji su uloženi u ovaj, kako ga je nazvao Bešlić, stoljetni projekt.

Mostarski gradonačelnik pak je odgovorio da švedski veleposlanik nije upoznat sa situacijom. Također, rekao je kako se u Neretvu ispušta čista voda.

Rekao je i kako se štedjelo na kolektoru.

''Ceste, šetnice i vodovod u Mostaru obnovili smo od ušteda na kolektorima'', rekao je nedavno Bešlić i dodao kako ''znatan dio otpadnih voda Grada Mostara više ne završava u toj rijeci, već na pročistaču''.

''Ovo je projekt stoljeća i gradit će se još desetljeće dok se ne prikupi sva otpadna voda u središtu Mostara'', rekao je Bešlić.

Kopirati
Drag cursor here to close