Tko vrijedi leti...

Koja je strategija aerodroma u Mostaru?

Agresivan pad, ali na aerodromu očekuju oporavak. I to na poseban način - odlučili su igrati na kartu emocije kod sugrađana, umjesto strateški i studiozno promišljati razvoj
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 05. 2019. u 08:09 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska je zračna luka ponovo uspostavila vezu s Njemačkom. Za Dusseldorf se već leti, a od sljedećeg mjeseca bit će dostupni i letovi prema Stuttgartu i obratno. Iz Mostara se leti i za Zagreb.

No, lani ovi letovi nisu rezultirali većim brojem putnika,pa smo provjerili kakva je strategija za ovu godinu, prenosi Federalna.

Tri i po milijuna maraka za unapređenje zračnog prometa, te još 430.000 s pozicije subvencija sredstva su koja je Zračnoj luci Mostar na posljednjoj sjednici odobrila Federalna vlada. Izdvajala je za aerodrom novac i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije: oko milijun i po maraka od 2016. do danas.

''Prvenstveno jer je jedna od ključnih točaka razvoja županije turizam. A taj aerodrom je direktno naslonjen na turizam'', kaže Željko Laketić, ministar gospodarstva HNŽa.

U Županijskoj strategiji razvoja za razdoblje 2017-2020. spominju se konkretne brojke: Mostar i Hercegovina bi mogli, piše tamo, a ovisno o nekoliko faktora, povećati broj dolazaka na aerodromu za nekih 30.000 u godinu dana. Umjesto toga, lani je ukupno kroz aerodrom prošlo 30.000 putnika, uprkos uspostavljanju linija sa Zagrebom i Njemačkom. Agresivan pad, ali na aerodromu očekuju oporavak. I to na poseban način - odlučili su igrati na kartu emocije kod sugrađana, umjesto strateški i studiozno promišljati razvoj.

Video: Koja je strategija aerodroma u Mostaru? 

''Apeliramo na građane grada Mostara, od Neuma do Jablanice, od Posušja do Trebinja, da se koriste usluge Zračne luke Mostar. Samo korištenjem usluga Zračne luke Mostar pomažemo i Zračnoj luci i razvoju turizma i razvoju gospodarstva'', poručuje Marin Raspudić, direktor Aerodroma Mostar.

Nisu, čini se, na mostarskom aerodromu pomno iščitali postojeću studiju razvoja tog javnog poduzeća. Tamo je, kažu upućeni, jasno izračunat svaki detalj poslovanja.

''Jedan prikaz iz te studije: da bi samo na četiri leta taksi-služba zaradila oko milijun maraka više na razini jedne godine. Dakle, od turističkih djelatnika, ugostitelja, obrtnika, svi bismo profitirali'', navodi Marin Bago, predsjednik Udruge za kvalitetu življenja Futura.

Trenutnim pristupom ne profitira nitko. U Zračnoj luci priznaju da se ni jedina linija koja je bila otvorena cijelu godinu, ona za Zagreb, nije pokazala efikasnom. I opet se vraćamo na Studiju, u kojoj stoji da bi svaki uloženi dolar Mostaru donio deset.

''Novac nije problem, infrastruktura nije problem. Ono što nam pravi problem je neznanje. Od menadžmenta do političkih struktura, i još gore: nedostatak volje za opće dobro je ono što nam nedostaje '', zaključuje Bago.

U Zračnoj lukci Mostar za ovu se sezonu, osim u mali broj sugrađana koji sebi mogu priuštiti njihove karte, uzdaju i u činjenicu da Eurowings leti airbusevima, što znači više mjesta nego što ih je na letovima bilo lani, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close