Razvojna banka

Mostarska psihijatrijska klinika među 6 u BiH koje su dobile 11 mil. eura

Kredit od 11 milijuna eura bit će iskorišten za ulaganja u psihijatrijsku zdravstvenu zaštitu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 03. 2019. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) odobrila je kredit od 11 milijuna eura vladi Bosne i Hercegovine u cilju financijskih ulaganja u zaštitu mentalnog zdravlja, priopćeno je u petak iz CEB-a.  

Tijekom proteklih nekoliko godina, Bosna i Hercrgovina uložila je značajna sredstva u zdravstveni sektor, usmjeravajući se na unaprijeđenje medicinskih ustanova i opreme za liječenje u segmentu primarne zdrtavstvene zaštite, navodi se u saopćenju.  

Kredit od 11 milijuna eura bit će iskorišten za ulaganja u psihijatrijsku zdravstvenu zaštitu. Kokretnije, njime će se financirati izgradnja i modernizacija šest psihijatrijskih klinika smještenih u Banja Luci, Modriči, Sokocu, Višegradu, Sarajevu i Mostaru. 

Cilj je poboljšati funkcionalnost zgrada, s posebnim naglaskom na energetsku efikasnost i korištenje obnovljivih izvora energije gdje god je to moguće. 

Ukupno, time će se unaprijediti zdravstvene ustanove u skladu sa standardima Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Također će poboljšati okruženje za pacijente i radni uvjeti za osoblje.

Očekuje se da će kredit CEB doprinijeti ne samo medicinskom osoblju i oko 900 osoba koji su rezidentni pacijenti u klinikama, nego također i tisućama osoba koje koriste te ustanove na izvankliničkoj osnovi  svake godine. 

To nije prvi kredit CEB dodijeljen Bosni i Hercegovini za ulagnja u zdravstveni sektor. U posljednje dvije godine, dva odobrena projekta bila su usmjerena na izgradnju centara primarne zdravstvene zaštite i moderniziranje postojećih u cilju jačanja održivosti sustava zdravstvene zaštite, priopčćeno je u petak iz CEB-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close