Javna ili pak privatna?

Mostarska javna skloništa na čekanju: Gdje je zapelo?

Iz Odjela je još 2017. godine rečeno kako novca ima, ali je potrebna dozvola i dobar plan. Nije jasno što se dogodilo, no četiri godine nakon skloništa još uvijek čekaju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 11. 2021. u 18:34 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijećnica Gradskog vijeća Mostar Boška Ćavar na svom Facebook profilu objavila je odgovor na Vijećničko pitanje o javnim skloništima u Gradu Mostaru.

Naime, kako su naveli iz Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Komisija je utvrdila kako prema njihovoj evidenciji te evidenciji Povjerenika Mjesnih zajednica Mostar ima 25 javnih skloništa.

"Pod najmom"

Četiri od njih koriste 'treća lica'. Naime, u skloništu na adresi Zalik br. 2 nalazi se "Tapetarsko-dekoraterski radovi", dok je prema napomeni Komisije ono predviđeno za magacin Civilne zaštite.

Također, sklonište u Zaliku br. 10a koristi "Bodi-Bilding klub Mostar", dok dio koristi i Civilna zaštita.

Ulaz u sklonište pećinskog oblika na adresi Ivana Krnedelja br. 8 koristi "Zlatna palma" d.o.o. Mostar, dok je u onome u Donjoj mahali br. 50 "Fitnes studio".

U odgovoru se navodi kako je tijekom 2014. i 2015. godine djelomično sanirano 13 skloništa, očišćeno smeće te zamijenjena ulazna vrata. Vijećnici Bošković dostavljen je popis tih skloništa.

Kako su naveli iz Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a u 2018. godini je izvršena procjena tržišne vrijednosti kao i činjenično stanje 13 skloništa.

Obnova zakazala

Podsjetimo, 2017. godine načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a kazao je za Bljesak.info kako veliki problem za Grad predstavlja što skloništa nisu uknjižena na Grad Mostar, a sve dok ne budu u vlasništvu Grada ostaju 'na čekanju'.

Ale Marić iz Civilne zaštite Grada Mostara je tada za Bljesak.info kazao kako je Grad identificirao koja su skloništa u posjedu Grada te kako je u planu njihova obnova,

"Napravili smo prvi korak. Dakle, identificirali smo sva skloništa. Provjerili smo u kakvom su stanju, te smo počistili i stavili vrata na ona skloništa koja nisu pod najmom. Da bismo krenuli dalje raditi i obnavljati čekamo da sva skloništa budu u vlasništvu Grada. Izradili smo veliki elaborat o svim skloništima, i samo čekamo kada ćemo biti u mogućnosti krenuti s daljnjim aktivnostima. Dakle, pored ovih skloništa koja su pod najmom, imamo u planu narednih godina obnoviti deset skloništa'', rekao je Ale Marić za Bljesak.info 2017. godine.

Ipak, četiri godine nakon u odgovoru koji je dostavljen vijećnici Ćavar nema govora o obnovi deset obećanih skladišta.

Podsjetimo, tada je govoreno kako se sva skloništa planiraju vratiti u nadležnost Gradu kako bi se ustanovila univerzalna cijena naplate iznajmljivanja koja je prema navodima, 2017. iznosila 8 KM po četvornom metru.

Tada je spominjano i obnavljanje javnih skladišta na Tekiji i Ledari, za čiju je sanaciju je potrebno pola milijuna KM. Ipak četiri godine nakon ona su se našla na popisu skladišta koja su djelomično sanirana.

Iz Odjela je još 2017. godine rečeno kako novca ima, ali je potrebna dozvola i dobar plan. Nije jasno što se dogodilo, no četiri godine nakon skloništa još uvijek čekaju. 

Kopirati
Drag cursor here to close