Stožer Civilne zaštite Grada Mostara

Nema nepogode: Mostarci će štetu od nevremena plaćati sami

Stožeru je zaključio kako po svim parametrima nema uvjeta za proglašenje prirodne i druge nesreće, a sve štete koje su nastale trebaju se evidentirati.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 02. 2020. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarci će i ove godine štetu nastalu u nevremenu plaćati iz vlastitih džepova jer nema elemenata za proglašenje elementarne nepogode.

Rečeno je to poslije zasjedanja Stožera Civilne zaštite Grada Mostara koja je razmatrala stanje nakon olujnog vjetra koji je u  noći sa srijede na četvrtak zahvatio Mostar.

Nema ozlijeđenih

Pod predsjedanjem zapovjednika Stožera civilne zaštite Grada Mostar gradonačelnika Ljube Bešlića danas je održana izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Mostara.

Foto: Bljesak.info / Automobili su stradali

Na sjednici su članovi stožera podnijeli izviješće o stanju i intervencijama koje su imali tijekom noći i jutra te aktivnostima na otklanjanju šteta izazvanih od posljedica olujnog vjetra koji je pogodio Mostar i Hercegovinu.

''Naglašeno je također kako prema za sada dostupnim podatcima nema ozlijeđenih niti stradalih od posljedica olujnog nevremena, osim što su pričinjene brojne štete na kućama, zgradama, gospodarskih objektima, automobilima, stablima, reklamnim panoima…'', naveo je Stožer civilne zaštite Grada Mostara u priopćenju.

Foto: Bljesak.info / Neke nisu izdržale

Na Stožeru je zaključeno kako po svim parametrima nema uvjeta za proglašenje prirodne i druge nesreće, a sve štete koje su nastale trebaju se evidentirati.

Pune ruke posla

Zapovjednik PVD-a Mostar, Petar Jurić, rekao je kako su vatrogasci za sada imali 23 intervencije. Naveo je kako su se intervencije odnosile na pilanje stabala i uklanjanje s prometnica i najugroženijih prometnica.

Imali su, kako je rekao, i šest intervencija gašenja dimnjaka.

''Od jutros su ekipe na terenu. U stalnom smo u kontaktu sa svim drugim službama. Bitno nam je da imamo odobrenja policije koja ćemo vozila oslobađati od stabala'', rekao je Jurić i dodao kako ima još intervencija koje čekaju.

''Imamo puno prijava i moramo raditi prioritete'', rekao je.

Podsjećamo, i prošle godine u veljači Mostar je zahvatilo olujno nevrijeme ali i tada Grad nije proglasio elementarnu nepogodu.

Tada je (25. veljače 2019.) gradonačelnik Ljubo Bešlić u izjavi novinarima kazao kako nisu postignuti svi uvjeti za proglašenje elementarne nepogode ističući ''kako možda u pojedinim manjim dijelovima grada jeste ali da to nije tako velika brojka u odnosu na cijeli grad''.

Glasnogovornik Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske Županije Pero Pavlović rekao je kako je uslijed jakog olujnog vjetra koji je sinoć zahvatio Hercegovinu, Mostar je pretrpio značajnije materijalne štete.

Foto: Bljesak.info / Posljedice nevremena

''Vjetar je rušio dimnjake, fasadne zidove te lomio stabla koja su padala na prometnice i vozila'', istaknuo je u izjavi za Fenu Pavlović.

115 kilometara na sat

''Bilo je šteta i u nekim drugim općinama, ali čini mi se da je u Mostaru to najizraženije. Prema pokazateljima vjetar je prelazio 115 kilometara na sat, ali trenutno ne mogu govoriti o kojim iznosima šteta je riječ, to će se znati nakon što Civilne zaštite jedinica lokalne samouprave utvrde i provedu potrebne aktivnosti. Činjenice su da je bilo lomljenja stabala koja su pala na vozila, rušenja određenih dimnjaka, nekoliko fasadnih zidova, a vjetar je prevrtao i prikolice kamiona'', kazao je Pavlović.

Foto: PR / Zasjedanje Stožera CZ Mostara

Ističe kako je dobar pokazatelj to, da zasada nema informacija o ozlijeđenim osobama kao i da se vrijeme smiruje.

''Jutro je puno mirnije i ugodnije nego noć koja je iza nas, a najave meteorologa govore o dodatnom smirivanju'', dodao je Pavlović.

Napomenuo je kako je bilo dosta poteškoća u prometovanju te kako su na uklanjanju stabala tijekom noći radili pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar.

Inače, u Uredbi o jedinstvenoj metodologiji za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća, koja je načinjena na osnovu Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća navedeno je kako olujom smatra vjetar brzine 17,2 m/sec odnosno 82 km na sat ili više, koji lomi grane i stabla, valja i lomi usjeve, otresa plodove voća i nanosi štetu dobro održavanim građevinskim objektima.

Kopirati
Drag cursor here to close