Obavijest

Mostarci, bez panike: Sirena svakog prvog u mjesecu

Grad Mostar je početkom ove godine pokrenuo proces nabavki dodatnih 6 kompleta sirena, tako da će sustav javnog uzbunjivanja u 2021. godine raspolagati sa 26 elektronskih sirena…
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 02. 2021. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu s člankom 47. Pravilnika o organiziranju i funkcioniranju Operativnih centara civilne zaštite, počevši od 1.3.2021.godine, svakog 1. u mjesecu  u 12:00 sati emitiranjem signala “prestanak opasnosti” (jednolični ton u trajanju od 60 sekundi) vršit će se provjera ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje  na području Grada Mostara.

Kako je priopćio Grad Mostar, za potrebe sustava za javno uzbunjivanje i obavještavanje stanovništva na području Grada Mostara, izvršena je nabavke te instalirano 20 elektronskih sirena marke COMTEL jačine 121, 115  i 106 dB na lokalitetima utvrđenim Glavnim projektom za uspostavljanje jedinstvenog i automatiziranog sistema obavještavanja i uzbunjivanja stanovništva na području Grada Mostara. 

Grad Mostar je početkom ove godine pokrenuo proces nabavki dodatnih 6 kompleta sirena, tako da će sustav javnog uzbunjivanja u 2021. godine raspolagati sa 26 elektronskih sirena te time pokrivati i šire područje Grada Mostara.

''U više navrata upućivani su dopisi i zahtjevi JP Elektroprivreda BiH i JP Elektroprivreda HZ HB  da se uključe u implementaciju spomenutog projekta, obzirom na zakonsku obvezu, propisanom člankom 162. stavak (2) Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, čime bi u konačnici imali veoma učinkovit jedinstven i automatiziran sistem za javno uzbunjivanje i obavještavanje stanovništva'', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Predrag Šupljeglav.

Inače, Grad Mostar je u svinju 2019. godine objavio javnu nabavku tešku 180.000 KM (bez PDV-a), za najpovoljnijeg ponuđača izabrana je tvrtka Katarina d.o.o. Mostar.

Ista tvrtka je počekom 2018. godine za 226.956,60 KM naplatila sustav za javno uzbunjivanje.

Lani je Grad Mostar osigurao još 200 tisuća maraka za nabavku opreme i sredstava za potrebe javnog uzbunjivanja stanovništva.

Zapravo, u pitanju je nadogradnja postojećeg sustava, kako se navodi u Odluci, a za posao se pobrinula mostarska tvrtka Katarina d.o.o.

Drugim riječima, Grad Mostar u tri godine za sustav uzbunjivanja, narodski rečeno – sirene, izdvaja skoro 600.000 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close