Zima na čekanju

Prevareni umirovljenici u Mostaru: Drva za ogrjev još uvijek nema

''Svi smo prevareni od strane Šumarstva. Prema potpisanom ugovoru oni su do 15. studenog bili dužni našim korisnicima isporučiti drva, ali se to nije dogodilo.''
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 12. 2018. u 13:25 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 200 korisnika Udruge umirovljenika HUM Mostar potpisalo je ugovore s poduzećem Šumarstvo "Srednje Neretvansko" d.d. , o isporuci drva za ogrjev, no kako saznaje Bljesak.info, velik broj njih, još uvijek čeka na isporuku ugovorenog. Ništa bolje nije ni u Udruzi umirovljenika 'Neretva' u kojoj svih 40 korisnika koji su ugovorili kupovinu drva još uvijek čeka na isporuku.

''Svi smo prevareni od strane Šumarstva. Prema potpisanom ugovoru oni su do 15. studenog bili dužni našim korisnicima isporučiti drva, ali se to nije dogodilo. Jedan dio umirovljenika je dobio ugovoreno, netko je dobio samo dio, ali velik broj njih nije dobio ama baš ništa'', govori za Bljesak info Ankica Mandarić ispred Udruge umirovljenika HUM Mostar.

Gužve zbog povrata novca

U prošlih petnaestak dana, kako nam govore iz ove Udruge, suočeni su s velikim gužvama jer se velik dio korisnika odlučio uraditi povrat novca, koji su preko Mirovinskog zavoda obročnim plaćanjem, mjesecima izdvajali za ogrjev.

'' Prema posljednjim brojkama 30 umirovljenika je došlo uzeti svoj novac natrag, jer ne mogu više čekati, zima je tu. Imamo umirovljenicu od 96 godina, sama je, ne možemo tražiti da žena povlači novac, jer ne može ići sama tražiti drva. Intervenirali smo preko županijske udruge umirovljenika, tri ili četiri puta, pokušavali da joj se drva isporuče, no drva nije dobila. Njezin sin došao je danas preuzeti novac'', govore iz ove Udruge te dodaju da se trenutno organiziraju kako bi zaštitili svoje članove, da u potpunosti ne budu oštećeni.

Kako ističu, nikad nisu bili stavljeni u ovakvu poziciju te, kao i u Udruzi umirovljenika Neretva, ranijih godina nisu imali ovakvih problema.

Velik broj invalida

''Ranije smo surađivali s poduzećem 'Drvosječa' iz Sarajeva, no ove godine 'Šumarstvo' je imalo mnogo povoljnije cijene drva, te su se naši korisnici iz tog razloga odlučili za njih. Od ugovorenih 40, za sada je petnaest korisnika došlo preuzeti svoj novac, jer ne mogu više čekati, a preostali se još uvijek nadaju da će ovo poduzeće ispoštovati dogovoreno'', govori za Bljesak.info Tomislav Primorac, predsjednik Udruge umirovljenika Neretva.

Primorac ističe kako je među korisnicima koji još uvijek čekaju na ogrjev velik broj invalida, te da pored brojnih intervencija ispred njihove Udruge, Šumarstvo nije bilo u stanju ispoštovati ugovoreno.

''Pretpostavljam da su oni preuzeli na sebe više nego što su mogli isporučiti, uzeli su udruge i sindikate od Konjica, Jablanice i nadalje, a ne raspolažu s velikim brojem radnika. Još ljetos smo ih molili da iznajme dodatne kamione, no nisu to napravili'', govori za Bljesak.info Stojan Livaja ispred Udruge umirovljenika Neretva, te dodaje kako je jedina sreća što novac umirovljenika ide na račun Udruge, te ga mogu vratiti korisnicima koji to zatraže.

'Šumarstvo' se ne javlja

Razlozi ove prevare predstavnicima udruga umirovljenika nisu poznati, informacije smo potražili i u mostarskom poduzeću 'Šumarstvo', no do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti nikakav odgovor.

''Oni se stalno vade. Prvo su imali smjenu u rukovodstvu, pa im je netko zapalio neki traktor od 300 tisuća KM, pa nemaju dovoljno kamiona za isporuku, a trenutno je,  kako nam govore, najveći problem s cijepanjem drva. Uvijek imamo razlog zbog čega nešto ne ide, ali mi im više ništa ne vjerujemo'', govore iz Udruge umirovljenika HUM Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close