11. po redu

Mostar: Održana kulturna manifestacija ''Vincekovo Buna''

Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 01. 2021. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu je na Buni u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara BUNA održana jedanaesta po redu kulturna manifestacija "Vincekovo Buna".

Suočeni s nesvakidašnjim okolnostima pandemije Korona virusa Covid 19 u kojima se našao cijeli svijet i uz mjere stožera koje ne dopuštaju velika javna okupljanja građana bili smo primorani manifestaciju zadržati u okviru Udruge malih vinogradara i vinara Buna, bez velikog javnog na koji smo naviknuli u proteklih deset godina.

Udruga Malih Vinogradara i vinara Buna smatra kako je bitno sačuvati tradiciju održavanja kulturne manifestacije "Vincekovo Buna", ove godine u malom krugu udruge, a u nadi da ćemo se iduće godine susresti u skroz nekim povoljnijim uvjetima i proveseliti svi skupa uz veliku pučku veselicu koja podrazumijeva dobra jela i pića, te ugodno druženje uz lijepu glazbu.

Foto: PR / Održana 11. po redu kulturna manifestacija 

Običaj na Buni je takav da vinski biskup, član udruge koji se obuče u vinskog biskupa samo za ovu prigodu, vrši obred škropljenja uz šaljive dosjetke, a sve je popraćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva.
 
Član udruge je orezao nekoliko grančica s trsa, orezani se trs potom obredno poškropio - "krstio" starim vinom, izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

Foto: PR / Održana 11. po redu kulturna manifestacija 

Ove godine domaćin je Udruga malih vinogradara i vinara Buna i obred rezidbe je obavljen u vinogradu člana udruge u nadi na ćemo u budućnosti nastaviti prijenos domaćinstva na nekog novog domaćina kao što smo to činili do sada.

Udruga malih vinogradara i vinara Buna upućuje zahvale svim članovima udruge, svim dobročiniteljima i donatorima i svim ostalim sudionicima koji su sve ove dosadašnje godine na bilo koji način doprinijeli održavanju ove kulturne manifestacije i učinili je velikom.

Foto: PR / Održana 11. po redu kulturna manifestacija 

Dragi prijatelji kulturne manifestacije "Vincekovo Buna" veselimo se ponovnom susretu sa svima Vama u nekim povoljnijim uvjetima.

Kopirati
Drag cursor here to close