Obnova hotela i spomenika

Mostar: Napreduju radovi na hotelu Neretva

Odobrenje za radove dalo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja budući da je spomenuti hotel zaštićeni spomenik i da je prilikom obnove potrebno zadovoljiti posebne propise.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 09. 2018. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 U punom je jeku gradnja hotela Neretva u Mostaru. Investitor izgradnje hotela je poduzeće ''Neretva" d.o.o. iz Visokog, koji bi prema dosadašnjim pisanjima medija planira u obnovu uložit 8,7 milijuna KM.

Odobrenje za radove dalo je Federalno ministarstvo prostornog uređenja budući da je spomenuti hotel zaštićeni spomenik i da je prilikom obnove potrebno zadovoljiti posebne propise.

''Investitor ,,Neretva" d.o.o. iz Visokog, podnio je zahtjev ovom Ministarstvu za izdavanje odobrenja za građenje objekta Hotel "Neretva" u Mostaru, a na osnovu Glavnog projekta sanacije, restauracije, dogradnje i revitalizacije objekta Hotel "Neretva" u Mostaru, izrađenog od strane Grupa-ARH d.o.o. iz Sarajeva. Ovo Federalno ministarstvo je izdalo rješenje za odobrenje traženih radova 2008. Godine'', rečeno je za Bljesak.info iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Kako je navedeno iz Ministarstva hotel Neretva je odlukom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika upisan na Privremenu listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, pod rednim brojem 380.

''Odobrenjem za građenje je propisano da se svi radovi izvode u skladu sa "Glavnim projektom sanacije, restauracije, dogradnje i revitalizacije Hotela Neretva u Mostaru", ovjerenim od strane ovog Ministarstva, a u skladu s važećim tehničkim propisima, obaveznim standardima i normativima, rezultatima provedenih istraživanja i analiza i uz poštivanje posebnih uvjeta koji se primjenjuju za objekte koji su zaštićeni kao spomenici kulture'', rečeno je iz Ministarstva prostornog uređenja.

Kopirati
Drag cursor here to close