Čistka

Mostar: Aktivisti otkrili gdje je bačen medicinski otpad

''Pratili smo cijelu priču oko medicinskog otpada koji se gomilao oko bolnica na Bijelom brijegu i Južnom logoru, te nas je zanimalo gdje će taj otpad na kraju završiti.''
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 06. 2019. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medicinski otpad, koji je danima bio odlagan u krugu Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar, u utorak u jutarnjim satima, odložen je u južnom dijelu Mostara, doznaje Bljesak.info.

Naime, po riječima aktivista Fuada Hujdura, otpad je smješten na privatni posjed uz Neretvu na putu prema Aluminiju.

''Pratili smo cijelu priču oko medicinskog otpada koji se gomilao oko bolnica na Bijelom brijegu i Južnom logoru, te nas je zanimalo gdje će taj otpad na kraju završiti. Dobili smo puno dojava i na kraju smo došli do lokacije na separaciji uz Neretvu na putu prema Aluminiju, gdje su u utorak prije 6 sati odvezli smeće sa Bijelog brijega'', govori Hujdur za Bljesak.info.

Grupa aktivista je izašla na teren, uradila fotografije odbačenog otpada no obzirom da se radilo o privatnom posjedu, nisu imali pristup. Tvrde kako im je vlasnik spomenute lokacije rekao kako ga je Civilna zaštita zamolila da nekako pomogne riješiti komunalni otpad, a on ''nema pojma da se radi o medicinskom otpadu.''

O cijelom slučaju su obavijestili inspekciju koja je izašla na mjesto događaja.

Službene potvrde iz inspekcije o ovoj prijavi nismo dobili obzirom da su, kako nam je istaknuto, svi ''inspektori još uvijek na terenu''.

Upit o uklanjanju medicinskog otpada uputili smo i SKB Mostar no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Iz Civilne zaštite također nismo dobili odgovor na traženi upit.

Podsjećamo, gradska deponija Mostar nema dozvolu za prihvaćanje medicinskog otpada te je priča o odlaganju pod povećalom javnosti obzirom na akciju blokade deponije, koja je  pokrenuta je nakon što je objavljeno kako je na mostarsku deponiju odložen opasni otpad s mostarskih pročistača u kojem su, što je potvrdila službena analiza, pronađeni otrovi.

Potvrđeno je i da se među tim otrovima najvjerojatnije nalazi i vrlo opasni piralen. Za sada je obustavljeno deponiranje tog otpada, a uskoro se očekuju službeni podaci o tome što se točno nalazi u tom mulju.

Građani Mostara s razlogom su bili uznemireni budući da su iz Grada nisu dolazila opovrgavanja navoda analize osim onih da im skraćenice u analizi nisu značile ništa jer ih ne poznaju. Nakon blokade, uslijedilo je deponiranje otpada po mostarskim ulicama s kojim se trenutno bori poduzeće Parkovi, ali zbog malog broja ljudi i nedostatka specijaliziranih vozila, kao i strože provjere na samoj deponiji, odvoz ide prilično sporo. U slučaj s piralenom, koji je nakon kaosa na ulicama pao u drugi plan, uključilo se i kantonalno tužiteljstvo iz kojeg je poručeno kako bi ovaj tjedan trebali biti poznati više detalja

Kopirati
Drag cursor here to close