DVD Blagaj

Mostar: Dobrovoljni vatrogasci od vlasti ne mogu dobiti ni gume

Vatrogasci su pomogli nama, sad je red da mi pomognemo njima
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 01. 2018. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobrovoljno društvo Blagaj želi biti spremno za sljedeću požarnu sezonu. Imaju želju osposobiti kombi koji su dobili, te servisirati vatrogasni kamion, međutim za to nemaju novca.

''Mi smo prošle godine  iz dana u dan bili na požarištima. Voljeli bi da se to ne ponovi, međutim to je jedan normalan prirodni ciklus koji se događa. Želimo biti spremniji nego što smo bili za prošlu sezonu. Sve što tražimo je osposobljavanje kombija i registracija i servis kamiona'', rekao je za Bljesak.info Salko Bostandžić predsjednik DVD Blagaj.

Vlast nema sluha

Bostandžić kaže kako su se za pomoć obraćali raznim razinama vlasti od gradske, županijske, do federalne, međutim za njihove zahtjeve nije bilo sluha.

''Teško je iznijeti sve na svojim leđima, obraćali smo se raznim razinama vlasti, gradu, županiji, Federaciji. Redovito dobivamo odbijenice, kako nemaju sredstava, kako nismo u Proračunu, kako nisu u mogućnosti pomoći'', rekao je Bostandžić.

''Treba registrirati kombi, treba registrirati kamion, treba to sve servisirati, to su sve veliki troškovi. Ima na kamionu šest guma, jedna je guma 350 KM, a nama treba šest guma plus jedna rezervna'', dodaje Bostandžić.

Kaže kako su se sami snašli za opremu koju posjeduju, te kako se financiraju od članova društva. Kaže kako sami toče gorivo kako bi izašli na intervenciju.

''Od opreme mi imamo sve, navalno vozilo, uniforme, crijeva, sve što nam treba, a nedavno smo dobili kombi. Sve smo sami nabavili, sami smo se našli'', rekao je Bostandžić.

Volonterski rad

DVD Blagaj broji 30 članova, a u prošloj godini proveli su 591 sat u borbi s požarima od Čapljine do Rujišta.

''Mi sve radimo volonterski. Vršili smo i obuke djece po školama'', rekao je Bostandžić, i dodao da treba cijeniti volonterski rad u državi u kojoj volonterizam nije u velikoj mjeri zastupljen.

Potreba DVD Blagaj za opremljenosti je opravdana. Naime, u prošloj godini u Hercegovačko - neretvanskoj županiji registrirano je preko 2500 tisuća požara.  Požari su zabilježeni na području Mostara,  Ravnog, Neuma, Čitluka, Stoca, Mostara. Gorjelo je i na nepristupačnim terenima, te je u više navrata angažiran helikopter OS BiH.

Ukoliko želite pomoći vatrogascima DVD Blagaj možete im se obratiti preko službene Facebook stranice ili na broj  062 558 352.

Kopirati
Drag cursor here to close