Ukrug

Mostar: Bit će još kružnih tokova

Prema riječima Salema Bubala, direktora Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, na ovaj način se rješavaju prometni čepovi i smanjuju gužve…
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 03. 2019. u 11:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u posljednje dvije godine izgrađeno čak osam kružnih tokova, a koncem proteklog tjedna završeni su radovi na onom na Bišću Polju, na južnom izlazu iz grada, na spajanju sa magistralnom cestom M-17, piše Avaz.

Prema riječima Salema Bubala, direktora Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, na ovaj način se rješavaju prometni čepovi i smanjuju gužve, a svi projekti izgradnje su u skladu s važećim planskim dokumentima.

''U izradi ključnih planskih dokumenata uvršteni su i kružni tokovi koji se, evo, realiziraju na terenu, naravno, u skladu s financijskim i drugim mogućnostima. Kružni tokovi su se pokazali kao idealno rješenje i ovi što su izgrađeni nisu posljednji'', rekao je Bubalo za Dnevni avaz. Prema njegovim riječima, u narednom periodu je planirana izgradnja kružnih tokova kod zgrade Vodovoda, odnosno ulaska u Kampus Univerziteta 'Džemal Bijedić', kao i u Zaliku i na Carini, gdje će raskrižja sa semaforima otići u povijest.

''Do sada su se svi izgradeni kružni tokovi pokazali kao prava opcija, pogotovo onaj u Zaliku, koji ima spojnicu s novoizgrađenim mostom Avenija – Sutina'', rekao je Bubalo.

Avaz navodi da to što gradske vlasti kružnim tokovima gase prometna žarišta, pozdravija i struka.

Kako je rekao Ramiz Tiro, vještak prometne struke, pokazalo se da semafori na brojnim raskrižjima nisu kvalitetno rješenje.

S druge strane, naveo je, postoje brojne točke s velikim postotkom prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama.

''Upravo izgradnja kružnog toka povećava sigurnost prometa. Dakle, kružni tok je jedno od najsigurnijih rješenja, posebno na onim mjestima odnosno raskrsnicama gdje su evidentne gužve. I gdje se to može tehnički izvesti'', rekao je Tiro za Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close