Kreće obnova škole

Mještani Gornjeg Hrasnog kod Neuma ne daju da selo umre

Pored obnove škole nekadašnji mještani ovoga sela planiraju i objavu stare crkve.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 07. 2018. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Nezavisne / Mještani okupljeni u Gornjem Hrasnu

U selu Gornje Hrasno, općina Neum, počela je obnova stare seoske škole, koja je otvorena daleke 1868. godine, prije točno 150 godina.

Nekadašnji mještani ovog sela planiraju i obnovu stare seoske crkve Roždestva svetog Jovana Krstitelja, jedine preostale pravoslavne bogomolje u ovoj općini na jugu Federacije BiH.

Povratak u selo, kako kaže član Inicijativnog odbora za obnovu, mještanin Gornjeg Hrasna Dragutin Žarković, nije ostvaren, jer su od preko 40 prijeratnih obitelji, sa 120 mještana koji su živjeli u ovom selu, donacije za obnovu dobile samo tri obitelji i to da obnove samo po jednosoban stan, iako su svi imali kuće na kat, pišu Nezavisne.

"Iako ne živimo ovdje niti ima uvjeta za život, jer su sve naše kuće porušene i u tolikoj mjeri opljačkane da su iz njih izvlačene i kamene igle, čak i zemlja sa naših oranica, ne damo da selo umre, zbog čega želimo obnoviti ovu crkvu, da se imamo gdje Bogu pomoliti", kaže Žarković, podsjetivši da je ispred crkve već izgrađena spomen-kapela, u čijoj su kripti sahranjene kosti 66 kršćana mučki ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

Crkva, u kojoj je proteklog vikenda služena hramovna slava, minirana je u ratu dva puta, odnosno jednom u tijeku rata, a jednom nakon rata, a njeno zvono su, prema tadašnjem pisanju "Slobodne Dalmacije", ukrali pripadnici Splitske bojne.

"Ako je to zvono i danas u životu, mogli bi nam ga vratiti i barem na taj način pokazati dobru volju", kaže Žarković.

Obnova crkve, u čijoj porti je, pored seoskog groblja, i velika nekropola stećaka, bit će ogroman posao.

Kada se krene u obnovu, mogli bi se istražiti i datirati njeni temelji, jer su vrlo stari, s obzirom na to da postoje predanja da je u sadašnjim gabaritima sagrađena na temeljima crkve brvnare.

Kopirati
Drag cursor here to close