Vojno

Misteriozni poluotok kod Mostara

Hoće li u Vojnu u budućnosti granuti 'sunce'?
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 07. 2020. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Mogući budući sunčani poluotok

Nakon objave članka kako Grad Mostar gradi vodovodnu mrežu na poluotoku Vojno na kojemu su, prema katastarskim podacima, pašnjaci i livade, dobili smo pismo udruge 'Zemlja Sunca' koja je ''zahvalna Gradu što su podržali projekt 'Sunčani poluotok'''.

Naime, udruga je prošle godine javnosti predstavila idejni projekt izgradnje plaža i šetnice duž obale. Projekt se, tvrde, radi u suradnji s Mjesnom zajednicom (MZ) Potoci.

Pomoć institucija

''Neuređen i neodržavan prostor želimo da pretvorimo u uređenu i korisnu površinu te je napravljeno idejno rješenje za projekt 'Sunčani poluotok' za koji smo održali prezentaciju u 2019. godini. Sukladno tome, u suradnji s MZ Potoci, tražili smo podršku i pomoć od više organizacija i institucija jer samo u suradnji s javnim tijelima, jedinicama lokalne uprave i samouprave, inicijativama građana možemo realizirati projekt'', stoji u pismu 'Zemlje Sunca'.

Izgradnja vodovoda na poluotoku je, kažu, prva etapa koja će tijekom ove godine velikim dijelom biti zadovoljena, podsjećajući da je prva faza vodovodne mreže urađena prije 10-ak godina.

''Prostor na kojem je moguće izraditi plažu i šetnicu je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EP HZ HB). Sukladno tome, idejni projekt je dostavljen u EP HZ HB i intenzivno se komunicira s njihovim predstavnicima za daljnje potrebne aktivnosti'', navode za Bljesak.info iz udruge.

Hvala Gradu!

Istovremeno, dodaju da komuniciraju i s MZ Potoci ''jer nam je potrebna pomoć lokalne uprave za osiguravanje pristupa vodovodnoj mreži'' te tvrde kako oni nisu nositelji infrastrukturnih radova, ali kao udruga upućuju zahtjeve lokalnoj upravi za rješavanjem određenih resursa.

''Zahvaljujemo se Gradu Mostaru jer je prepoznao i podržao naš projekt 'Sunčani poluotok', kao i ostale zahtjeve koji su upućeni s naše lokalne razine, te su u proračunu 2020. predviđena potrebna financijska sredstva za ispunjavanje tih uvjeta (škola Vojno, vodovod, sanacija ambulante Potoci, sanacija spomen obilježja i ceste). Isto tako, zahvaljujemo se i Elektroprivredi HZ HB koja podržava naš projekt, koja time pokazuje društveno odgovorno poslovanje i podršku lokalnoj zajednici posebno jer se u Bijelom Polju nalazi hidroelektrana Mostar'', stoji u pismu.

S Elektroprivredom su, tvrde iz udruge, pregovarali o aktivnosti uređenja okoliša i gradnje.

Tko s kim pregovara?

''Ono što smo komunicirali prema EP HZ HB je očuvanje okoliša na način da se neuređena i neodržavana površina pretvori u uređenu i korisnu usklađenu sa okolinom, očuvanje okoliša putem zasađivanja stabala i sprječavanjem daljnje erozije tla te potrebni radovi će biti usklađeni sa prirodnim okolišem'', kazali su za Bljesak.info iz 'Zemlje Sunca'.

Što je konkretno učinjeno od strane EP HZ HB nisu željeli reći, upućujući da se informacije potraže u poduzeću. No u EPHZHB su rekli kako sa spomenutom udrugom nemaju suradnju.

''S udrugom 'Zemlja Sunca' nemamo nikakve pregovore , niti provodimo bilo kakve aktivnosti vezane za navedeni projekt'', rekla nam je glasnogovornica Elektroprivrede HZ HB Marija Buntić.

Podsjećamo, ranije je za Bljesak.info direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, Salem Bubalo rekao kako ne zna da takav projekt uopće postoji. Predsjednik udruge Nikola Mandić ranije nam je kazao kako ne može govoriti o ukupnoj vrijednosti investicije, ali da bi se projekt, kroz sljedećih nekoliko godina, radio kroz faze.

Inače, na ovo područje doveden je vodovod za koji je iz proračuna Grada plaćeno 100 tisuća, a planira se i asfaltiranje za 70 tisuća KM. Na spomenutom lokalitetu zemljište posjeduje i obitelj mostarskog gradonačelnika.

Kopirati
Drag cursor here to close