Presuda za Doljanku

Ministri i načelnici kršili zakone da bi ugodili investitorima?

Ministri i načelnici samo su dio lanca odgovornosti za nezakonitosti počinjene u izdavanju dozvola za mHE na Doljanki.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 07. 2021. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kantonalni sud u Sarajevu poništio je okolinsku dozvolu za izgradnju MHE Zlate na rijeci Doljanki kod Jablanice, koju je 2017. godine izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Ministrica Edita Đapo (SBB) dozvolu je potpisala na osnovu dokumentacije resornih javnih institucija, ali i Studije utjecaja na okoliš, koju je u prosincu 2016. izradila kompanija Enova.

Prije nego što će potpisati dozvolu, ministrica Đapo formirala je komisiju za ocjenu studije utjecaja na okoliš, visinu naknade i ostale troškove nastale u postupku procjene utjecaja na okoliš, prenosi Žurnal.

Zadatak komisije bio je da procijene kontrolu podataka i ocjenu mjera i aktivnosti iz Studije okoliša, čiji je autor Enova.

Nepotpuna studija 

Nakon završenog posla, komisija je ustanovila da Studija nije potpuna. Iako je urađena stručno, navodi se u sudskoj presudi, a procjena je članova komisije, nema podataka o količinama građevinskih materijala koji će biti korišteni.

Osim toga, u Studiji je trebalo dodatno pojasniti mjere zaštite nakon eventualnog prestanka korištenja postrojenja, te precizirati detalje u vezi s ekološki prihvatljivim protokom. Treba detaljnije precizirati zaštitu flore, faune, ribljeg fonda:

"Nadalje se zaključuje da treba obratiti pažnju na dio strukture koji se nalazi u sklopu Parka prirode Blidinje kao zaštićenog parka prirode", navedeno je u presudi, kao preporuka člana komisije.

Jedan od članova komisije navodi u svojoj ocjeni Studije kako opis lokacije u Studiji nije usuglašen s Ugovorom o koncesiji od 2015. (Izdalo ga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a). Izostavljena je cijela parcela, a kako je mijenjana jačina mHE utvrđeni srednji protok i ekološki prihvatljiv protok značajno se razlikuju od podataka iz idejnog projekta.

Nepotpune informacije

Iz Studije nije jasno ni na osnovu čega je definirana zona utjecaja buke. Nužna su, smatra, detaljnija objašnjenja. Ukazuje se i na pogrešne oznake lokacije, činjenicu da nije precizno definirano gdje u odnosu na zonu radova živi lokalno stanovništvo:

"… da su navedeni različiti podaci o blizini naselja i predmetnih građevina, vodozahvata, cjevovoda, strojare, ima li u blizini poljoprivrednog zemljišta, koristi li se voda iz predmetnog vodotoka u predmetne svrhe, navodnjavanje, vodenice i slično, koristi li stanovništvo u blizini intenzivno vodu iz vodotoka… nisu razmotreni mogući značajniji utjecaji projekta na okoliš kod ovakve vrste objekata način da se isti minimiziraju u svim fazama gradnje, od puštanja u pogon…", navodi se u Studiji.

Sud je utvrdio i da Federalno ministarstvo turizma nije svim zainteresiranim stranama dostavilo osporeno rješenje.

Sud nije mogao utvrditi da je Federalno ministarstvo turizma postupilo u skladu s izvještajem članova komisije i ugradio istaknute primjedbe u Studiju utjecaja na okoliš.

Kompanija Enova koja je izradila Studiju utjecaja na okoliš u vlasništvu je Fethija Silajdžića. Enova od javnih ustanova dobiva brojne poslove izrade različitih studija i planova. U prošloj godini kompanija je imala ukupan prihod od skoro 4,6 milijuna KM (akta.ba). Elektroprivreda BiH angažirala je Enovu kao jednog od konzultanta na izgradnji postrojenja na bloku 6 u TE Tuzla. Vrijednost ukupnog ugovora je blizu 1,2 milijuna KM.

Odgovornost Općine Jablanica

Iz sudske presude proizlazi da, iako je komisija uočila nedostatke Studije koju je izradila Enova i na osnovu koje je Federalno ministarstvo turizma izdalo okolišnu dozvolu, nisu poduzete potrebne radnje da se nedostaci otklone.

Podsjetimo i na ulogu dugogodišnjeg načelnika Općine Jablanica Salema Dedića (SDA). U 2017. godini Općina Jablanica napravit će dva važna koraka kako bi se omogućila izgradnja mHE: izmijeniti prostorni plan Općine Jablanica, čime će se stvoriti uvjeti za izdavanje urbanističke suglasnosti.

Žurnal / 

U prosincu 2017. godine će, a na prijedlog tvrtke Eko-Vat, izgradnju hidroelektrane Zlate proglasiti javnim interesom! Javni interes je bilo nužno proglasiti jer dio mještana kroz čije je parcele prolazila predviđena trasa radova nije želio prodati svoja imanja. Zbog toga je naknadno promijenjena i trasa izgradnje i ona sada ide koritom rijeke Doljanke u dužini jednog kilometra.

Vodnu dozvolu za rad postrojenja izdalo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije.

Ministar Donko Jović prijavljen je Tužiteljstvu HNŽ-a zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja i nesavjestan rad u službi. Jovića je prijavilo Udruženje građana Za Doljanku iz Jablanice, prenosi Žurnal.

Federalno ministarstvo poljoprivrede pismeno je upozoravalo Jovića da se vodna suglasnost daje na Studiju ekonomske opravdanosti koja je urađena 2016. godine, kada je u Ugovoru o koncesiji bila utvrđena instalirana snaga od 3,2 MW iz 2015. godine.

Nova studija?

Poznato je da je kasnije snaga postrojenja povećana na 4,52 MW. Postavlja se pitanje da li je na izmijenjenu instalaciju urađena nova Studija – iz upravnih akata to nije vidljivo.

Iako nova studija nije izrađena, ministar Jović je izdao i vodnu dozvolu i time pogodovao u donošenju protuzakonitog rješenja.

Na osnovu te dozvole izdavana je i druga dokumentacija potrebna za izgradnju mini hidroelektrane u drugim institucijama i na drugim nivoima.

Navedeni ministri i načelnici samo su dio lanca odgovornosti za nezakonitosti počinjene u izdavanju dozvola za mHE na Doljanki.

Sudske presude i u drugim slučajevima pokazuju da Doljanka nije izuzetak i da su zakoni često kršeni u korist investitora.

Kopirati
Drag cursor here to close