Start-up programi

Ministarstvo ulaže tri milijuna maraka za podršku povratnicima

Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 09. 2017. u 12:30 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnjim potpisivanjem ugovora sa fizičkim i pravnim osobama je službeno započela realizacija nove faze nekoliko programa zapošljavanja povratnika, koje je pokrenulo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Riječ je o Projektu podrške start-up programima, Programu zapošljavanja povratnika u malom gospodarstvu, Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad povratnika s visokom stručnom spremom na područje Republike Srpske i Programu podrške investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je za ove namjene u ovoj godini izdvojilo oko 3 milijuna KM. Projekt podrške start-up programima je novina u dosadašnjim aktivnostima ministarstva. Predviđeno je da grant sredstvima bude podržano 20 projekata na području 14 općina, za što je izdvojeno 182.575 KM.

"Napravili smo važan iskorak u radu s mladim i pružanju prilika povratnicima da pokrenu nove biznis ideje u svojim zajednicama. Podrška razvojnim projektima i inovacijama je izuzetno važna za održivi razvoj i odrazit će se i na druga polja djelovanja u povratničkim sredinama. Istinski smo ponosni na činjenicu da nema primjedbi na realizaciju javnog poziva", kazao je ministar Ramić.

Za nastavak programa zapošljavanja povratnika u malom gospodarstvu ove godine izdvojeno 
je 1.343.000 KM, a bit će podržano 25 projekata u 14 općina. Ovim programom su u prošloj 
i ovoj godini osigurana radna mjesta za najmanje 176 povratnika.

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS se provodi već četvrti put. U ovoj godini je osigurano obavljanje pripravničkog staža za 76 kandidata kod 28 poslodavaca, za šta je ovo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica izdvojilo više od 370.000 KM.

U okviru Programa podrške investicijskim projektima s ciljem zapošljavanja povratnika 
planirano je potpisivanje ugovora s 12 gospodarskih subjekata s više od 10 uposlenih. 
Podržani su projekti proširenja kapaciteta objekata, nabavke strojeva i opreme u iznosu od 
1.200.000 KM, u okviru kojih će biti zaposleno 86 novih radnika na period od minimalno tri 
godine, navedeno je iz resornog ministarstva.
''Radit ćemo na osnaživanju gospodarskih subjekata i podizanju svijesti da oni koji su se vratili 
ne mogu zbog diskriminacije, koja postoji u RS-u, očekivati zaposlenja u javnim sektorima'', 
istaknuo je Ramić i najavio da će resorno ministarstvo nastaviti kreirati programe koji će značiti 
podršku povratnicima.

U okviru projekata koji su danas počeli tri mlade osobe obavit će pripravnički staž u Općini Jezero, a općinska načelnica Snežana Ružičić je kazala da se radi o značajnoj pomoći i da je svaki vid pomoći ovoj nerazvijenoj općini značajan.

''Prvi put smo aplicirali i dobili smo sredstva. Nastavit ćemo aplicirati, a s obzirom na to da je naša općina bogata prirodnim resursima vjerojatno ćemo imati projekte u vezi s turizmom'', navela je Ružičić.

Buduća pripravnica u Općini Jezero Esma Ribić je istaknula da je ovo velika pomoć te zahvalila Ministarstvu koje ju je podržavalo i tijekom studija, putem stipendija.

''Zahvaljujući ovom pripravničkom stažu imam mogućnost da u svom mjestu nastavim osposobljavanje i da joj pomognem u razvoju'', naglasila je Ribić.

Za podršku Roma planirano 2, 1 milijun KM

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o raspodjeli i kriterijima za dodjelu grant sredstava za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stambenog zbrinjavanja za 2017. godinu u ukupnom iznosu 2,1 milijuna KM.

Za stambeno zbrinjavanje Roma planiran je milijun KM, od čega se na njihovo stambeno zbrinjavanje u Federaciji BiH odnosi 626.600 KM, u Republici Srpskoj 313.400, a u Brčko Distriktu 60.000 KM. Sredstva će biti dodijeljena lokalnim zajednicama putem Javnog poziva za prikupljanje projektnih prijedloga za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja za 2017. godinu, a ovaj javni poziv bit će objavljen na web stranici Ministarstva i u tri dnevna lista.

Za zapošljavanje Roma planirano je 700.000,00 KM, od čega se na njihovo zapošljavanje u Federaciji BiH odnosi 438.620 KM, u Republici Srpskoj 219.380 KM te u Brčko Distriktu BiH 42.000 KM. Sredstva će biti realizirana u suradnji sa zavodima za zapošljavanje entiteta i Brčko Distrikta, na osnovu javnih poziva koje raspisuju zavodi.

Za zdravstvenu zaštitu Roma predviđeno je 400.000 KM, a sredstva će biti realizirana u suradnji sa zavodima za zdravstvenu zaštitu entiteta i Brčko Distrikta, i to u Federaciji BiH 250.640 KM, Republici Srpskoj 125.360 i Brčko Distriktu 24.000 KM. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će zaključiti memorandume o razumijevanju sa zavodima za zdravstvenu zaštitu kojim će biti utvrđen način realizacije ovih sredstava, priopćeno je i Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close