Spajanje

Ministar na odlasku obišao gradilište ceste prema Neumu

Naime, Lasić je s direktorom JP Cesta Federacije Ljubom Pravdićem održao radni sastanak u Neumu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 12. 2018. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić iskazao je zadovoljstvo napretkom projekta na magistralnoj cesti Neum – Stolac.

Naime, Lasić je s direktorom JP Cesta Federacije Ljubom Pravdićem održao radni sastanak u Općini Neum, s načelnikom Matuškom i njegovim suradnicima, te predsjednikom Općinskog vijeća.

''Ono što je neophodno reći jeste da su osigurana sva kreditna sredstva za cjelokupni projekt, te potpisani sporazumi između Bosne i Hercegovine i Svjetske Banke, EIB-a i EBRD-a. Cesta Stolac – Neum dio je programa u vrijednosti od 173 milijua EUR pripremljenog u suradnji s međunarodnim financijskim institucijama koje će ga i kreditirati gdje je Svjetska banka (WB) osigurala 58 milijuna EUR, Europska investicijska banka (EIB) 50 milijuna EUR i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 65 milijuna EUR'', navodi se u priopćenju.

Foto: PR / Lasić u obilasku gradilišta

Načelnik Matuško i njegovi suradnici su iznijeli stanje i napredak vezan uz eksproprijaciju na slijedećim dionicama, koje nisu izvlaštene. Od ukupnog projekta, ostalo je manje od 12 km neizvlaštenog zemljišta, te općina ulaže maksimalne napore kako bi se ovaj postupak što prije okončao.

Nakon što su u veljači 2018. godine potpisani ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum – Stolac, dionica Stari Neum – Kiševo – Broćanac, te odabran nadzor na navedene dionice i s nadzorom potpisan ugovor krajem ožujka 2018. godine, započeti su radovi i izgradnja na ovoj dionici.

  / 



Ministarstvo navodi kako izgradnja ceste Neum-Stolac trenutno se odvija kroz nekoliko lotova:

I faza radova  obuhvaća izgradnju ceste od Starog Neuma do Broćanca u dužini od 12,025 km .Ova dionica je podijeljena na dva lota:

Lot 1. je asvaltiranje dionice ceste Stari Neum – Babin do L=5,3km , izgradnja dionice ceste Babin do – Oštrovac u dužini L=1,7 km i izgradnja tunela Oštrovac u dužini L=190m kao i potputnjaka Oskrušnica dužine L=10m. Izvođač radova je Integral Laktaši a.d. Laktaši, a ugovorena vrijednost je 6 milijuna KM. Trenutno završava se ugradnja tampona i priprema za asfaltiranje. Radovi na izgradnji zidova i potputnjaka su u toku. Radovi u tunelu Oštrovac. Izvodi se trenutno betoniranje sekundarne obloge. Ukupan fizički napredak na ovom lotu je 62%.

Lot 2. je dionica Oštrovac – Broćanac je dužine 5 km, te se na njoj izvode radovi na izgradnji trase ceste i tri potputnjaka dimenzija 3,5x5 m. Odabrani izvođač za radove je konzorcij HP Investing d.o.o. Mostar i Putovi d.o.o. Grude. Rok završetka je 300 dana, a vrijednost radova je cca. 5,9 mil KM. Ukupan fizički napredak na ovom lotu je 80%.

Lot 4. Je izgradnja tunela Žaba, dužine 975 metara, te trasa ceste ispred i iza tunela. Izvođač radova je JV Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar. Rok završetka radova je 24 mjeseca, a ugovorena vrijednost radova je cca. 23 mil KM.

Lot 7. je dionica Stolovi – Drenovac, dužina dionice je 8,75 km, a u tijeku je evaluacija ponuda.

Kopirati
Drag cursor here to close