HES

Košarac: Pokušaji opstrukcije proizvod su nervoze

Ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizira na korist građana.''
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 11. 2020. u 16:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je potpisivanje zajedničke izjave Republike Srpske i Republike Srbije o realizaciji projekta Hidroenergetskog sustava "Gornja Drina", kojim je predviđena izgradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine - Buk Bijela, Foča i Paunci.

Ministar Košarac istaknuo je da realizacija ovog projekta predstavlja novi ozbiljan energetski resurs Republike Srpske i Republike Srbije, zahvaljujući kojem će biti omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

''Negativne reakcije dijela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sustava 'Gornja Drina' proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i suradnje sa Srbijom. Ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizira na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i našeg regije, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da on bude realiziran'', poručio je ministar Košarac.

S tim u vezi, ministar Košarac danas je uputio dopise predsjedniku Vlade Republike Srbije i ministru rudarstva i energetike Republike Srbije, u kojima ih je informisao o važećem pravnom okviru na razini institucija BiH u vezi sa izgradnjom Hidroenergetskog sustava "Gornja Drina''.

Ministar Košarac je naglasio da su institucije Republike Srpske poduzele aktivnosti na realizaciji predmetnog projekta u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima, pri čemu nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na razini BiH, uključujući i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

''Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u oblasti energetike na koordinirajuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava. To je politika koju zagovaram i od koje neću odstupiti, jer smatram da je poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti jedini ispravan model funkcioniranja i preduvjet za uspješnu suradnju institucija'', naveo je ministar Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close