Vjekoslav Bevanda

Milijun KM za zgradu SIPA-e u Mostaru

Bevanda je rekao kako će za zgradu za smještaj SIPA-e u Mostaru biti izdvojen jedan milijun KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 10. 2017. u 15:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Za zgradu u Mostaru za smještaj SIPA-e jedan milijun KM i za zgradu u Istočnom Sarajevu jedan milijun. Ostalo je neraspoređeno 4,6 milijuna KM i opredjeljenje je da ova sredstava budu isključivo namjenski trošena za kapitalne investicije'', rekao je ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZBiH) upitala je na današnjoj sjednici oba doma PSBiH koliko je sredstava na raspolaganju od klirinškog duga, na koji način će biti utrošena i kada.

Kako je navela, svi su upoznati o toj tematici u posljednjih desetak godina i tražilo se rješenje za to pitanje te je vođena rasprava oko raspodjele novca između entiteta, ali i oko toga da li će dug biti isplaćen u robama ili novcu.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je da je 125 milijuna dolara uplaćeno BiH. Dug je naplaćen potpuno u novcu i sredstva su uplaćena Centralnoj banci te raspoređena u propisanim postocima, a Bevanda je ponovio da je BiH jedina zemlja koja je uspjela ukupan iznos naplatiti u novcu.

Raspodjela novca urađena je po Zakonu o raspodjeli, namjeni i korištenju financijskih sredstava dobivenih po sporazumima o pitanjima sukcesije, kojim je utvrđen postotak pripadnosti sredstava.

''S tim u vezi za potrebe bh. institucija to je bilo 10 posto, odnosno 12,5 milijuna dolara, Federaciji 58 posto ili 72,6 milijuna dolara, Republici Srpskoj 29 posto, odnosno 36,2 milijuna dolara, te Brčko Distriktu tri posto, odnosno 3,75 milijuna dolara'', pojasnio je ministar.

Odlukama Vijeća ministara, sredstva koja su namijenjena institucijama BiH do sada su raspoređena u iznosu od 16 milijuna KM i to isključivo za kapitalne investicije, poput graničnog prijelaza Bratunac - Vukovija, za koji je izdvojeno sedam milijuna KM.

Za zgradu Uninon banke u Sarajevu, za smještaj institucija, izdvojeno je četiri milijuna KM, a za zgradu poduzeća Zrak u Sarajevu tri milijuna KM, za smještaj Agencije za koordinaciju policijskih tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close