Šminkanje grada

Ljubuški za komunalnu djelatnost izdvaja 920.000 maraka

U 2018. godini općina Ljubuški planira uložiti u komunalnu djelatnost 920.000 KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 01. 2018. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najvažnijih čimbenika koji svjedoče i pokazuju razinu razvijenosti te opći standard svake općine jest stanje komunalne infrastrukture.

Ona je ujedno i ogledalo općeg napretka, ali i pokazatelj koliko se općinska vlast brine za svoje građane. Zato se svake godine iz određenih izvora i općinskog proračuna izdvajaju novčana sredstva za te namjene, piše Vecernji.ba.

U 2018. godini općina Ljubuški planira uložiti u komunalnu djelatnost 920.000 KM. U tom cilju napravljen je plan prihoda i program radova komunalnog gospodarstva za komunalnu djelatnost u 2018. godini, koji je usvojilo Općinsko vijeće Ljubuški, a njime se predviđa da će se planirana sredstva od 920.000 KM namaknuti iz dva izvora - od komunalnih naknada 800.000 KM i iz općinskog proračuna 120.000 KM.  Plan sadrži detaljan raspored tog novca.

Ukupno je šest skupina komunalnih djelatnosti koje će ta sredstva dobiti i koristiti. Prva je odvodnja atmosferskih voda i za te potrebe izdvojit će se 80.000 KM. Što se tiče samih radova, oni se odnose na održavanje i čišćenje odvodnih kanala.

Druga skupina je održavanje čistoće javnih površina, za koju je namijenjeno 40.000 KM, a pod tim se podrazumijeva čišćenje javnih površina te skupljanje i odvoz otpada. 

Treća skupina je održavanje javnih površina. Za to se planira utrošiti 200.000 KM, a posao se odnosi na održavanje javnih zelenih površina, pješačkih staza, trgova, parkova, igrališta i drugih javnih površina osim javnih cesta. Slijedi održavanje nerazvrstanih cesta i za tu djelatnost predviđeno je najviše novca - 280.000 KM.

No, to je i razumljivo s obzirom da se radi o opsežnom poslu - 17 različitih djelatnosti: nadzor i pregled cesta, osiguranje preglednosti, postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, popravci prometne signalizacije, uređenje raskrižja, sanacija asfalta i rupa, uklanjanje nanosa, naplava, snijega i leda, kosidba korova i divljeg raslinja uz cestu, saniranje i tamponiranje makadamskih cesta i poljskih putova, asfaltiranje nerazvrstanih cesta i drugi radovi potrebni za osiguranje prohodnosti i sigurnosti prometa na cestama. Peta skupina i namjena je održavanje groblja, za što je planirano 90.000 KM, a odnosi se na održavanje i uređenje Novog gradskog groblja Ljubuški.

Na kraju je jako važna komunalna djelatnost javne rasvjete. Za nju je predviđen značajan iznos - 230.000 KM. 

Kopirati
Drag cursor here to close