Nove tende

Lijepi li su mostarski dućani

Tende su trebale biti postavljenje još prije dvije godine, zbog posjete EU izaslanstva.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 01. 2021. u 15:00 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski dućani u Starom gradu dobili su nove tende s natpisom na engleskom i našem jeziku. Na njima stoji: ''Područje Starog Grada oko Staroga Mosta u Mostaru''. Njih je za 43 tisuća maraka osigurao Grad Mostar, a trebale su biti postavljenje još prije dvije godine zbog posjete EU izaslanstva.

Izrada i postavljanje brendiranih tendi dodijeljena je u studenom prošle godine tvrtki Suman d.o.o. iz Gračanice, a odluka o izvršenju nabave donesena je 24. prosinca 2020.

Tvrtka je, navodi se u dokumentaciji, obavila intervencije na već postavljenim platnenim tendama koje se nalaze na fasadama objekata Starog grada oko Starog mosta u Mostaru, počev od Šemovca i to Onešćukovom ulicom, preko Kujundžiluka i do Male tepe, radi njihove unifikacije.

Foto:Bljesak.info / Lijepi li su mostarski dućani

Međutim, doslovan prijevod s engleskog na naš jezik uzrokovao je i gramatičku grešku. I dok se na engleskom jeziku svi službeni nazivi pišu velikim slovom, to nije slučaj kod nas. Tako su Stari grad i Stari most napisani pogrešno. Naime, obje riječi napisane su velikim slovom.

Inače, tende su prvotno trebale biti postavljene još 2019. godine. U odluci gradonačelnika Ljube Bešlića iz travnja 2019. godine, kojeg je potpisala njegova savjetnica Radmila Komadina, stoji kako su tende trebale biti postavljene zbog posjete EU izaslanstva.

Foto:Bljesak.info / Lijepi li su mostarski dućani

''Obzirom da se u okviru pripreme za kandidaturu grada Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine očekuje posjet izaslanstva EU gradu potrebno je dodatno urediti ambijent Starog grada kako bi se doček učinio najprimjerenim mogućim'', navodi se u obrazloženju posebne odluke o raspisivanju prvotne nabave.

Nakon što na nabavu nitko nije dostavio ponudu, gradonačelnik i sljedeće godine donosi posebnu odluku o raspisivanu nove. Tada su tende trebale biti postavljene u povodu obljetnice upisa Starog mosta na listu UNESCO-a. Međutim, zbog žalbe tvrtke Primax d.o.o. Mostar u listopadu je gradonačelnik opet morao donijeti novo rješenje.

Foto:Bljesak.info / Lijepi li su mostarski dućani

''Na osnovu uvida u Izvještaj o preuzimanju tenderske dokumentacije s Portala javnih nabava, isti je preuzelo 12 firmi zaključeno sa 17. listopada 2020. godine. Zbog izjavljene žalbe od strane jednog od potencijalnih organa objavljen je prečišćeni tekst Obavještenja broj: 1235-7-3-26-3-12/20 od 5. studenog, odnosno nakon ispravke tenderske dokumentacije na portal javnih nabava 5. studenog, istu su preuzele tri firme'', navodi se u rješenju.

Na kraju, izrada i postavljanje brendiranih tendi dodijeljena je u studenom prošle godine tvrtki Suman d.o.o. iz Gračanice.

Foto:Bljesak.info / Lijepi li su mostarski dućani

Mnogi se mostarski ugostitelji i vlasnici dućana bore s mjerama i ograničenjima koje je donio Krizni stožer zbog pandemije kronavirusa.

Podsjetimo, ljetos je Stari grad u Mostaru bio gotovo prazan. Uzalud su se mostarski ugostitelji i turistički djelatnici nadali da će mostarske kaldrme biti pune domaćih, ali i stranih gostiju.

Zbog pandemije koronavirusa i zabrane ulaska stranih državljana u BiH brojni mostarski ugostitelji i vlasnici dućana u Starom gradu bili su prepušteni sami sebi. 

Mnogi od njih su zimu dočekali zaključani.

Kopirati
Drag cursor here to close