Što radimo rijekama?!

Kruščica – Borba za rijeku se nastavlja

Srednjobosanski kanton prednjači po broju malih hidrocentrala, što potvrđuje i podatak da ih je već 35 u funkciji, a 5 u izgradnji.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 06. 2020. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''I nakon sudskih epiloga pri kojima su dozvole osporene, priča o izgradnji mini hidrelektrana na Kruščici nadomak Viteza još nije završena'', izvijestila je Federalna televizija navodeći kako je jedan od investitora najavio ponovni postupak prikupljanja dozvola za gradnju.

Predstavnici lokalne zajednice kažu - ukoliko do gradnje dođe, i oni nastavljaju svoju borbu.



Naime, prosvjedima, blokadama lokalnog puta, ali i pasivnim otporom policijskim službenicima, mještani viteškog naselja Kruščica od 2017. godine ne dozvoljavaju izgradnju minihidrolelektrana na istoimenoj rijeci. Gradnja bi, tvrde, ugrozila napajanje pitkom vodom. No, i nakon pravne borbe, proces je vraćen na početak.

Kako je kazao Bruno Bojić, odvjetnika žena Kruščice, Kantonalni sud u Novom Travniku poništio je tu dozvolu i vratili su je na ponovni postupak.

''Onim presudama nije definitivno njima zabranjeno da traže odobrenje. Kako mogu išta dati na rijeku gdje je biološki minimum? Meni uopće nije jesno, mi nemamo vode u Kruščici, mi se borimo za vodu'', poručuje Tahira Tibold, predsjednica MZ Kruščica.

No, investitori, kao i mještani, očigledno je, ne odustaju. Tvrde da su ispoštovane sve zakonske procedure, te zadovoljeni ekološki standardi.

''Mi smo već uplatili i avanse izvođaču radova i kao investitor trpimo velike štete i gubitke, a izgradnja mini hidroelektrane Kruščica 1 ni na koji način ne šteti okolišu'', ističe Adisa Balić, predstavnica investitora.

Inače, Srednjobosanski kanton prednjači po broju malih hidrocentrala, što potvrđuje i podatak da ih je već 35 u funkciji, a 5 u izgradnji. Sve je to, tvrde iz ekoloških udruženja, zbog izdašnih subvencija.

''48 milijuna maraka godišnje se prikupi iz računa građana i gospodarstva za subvencije da bi oni imali svoj profit u roku od 6-7 godina. To je nešto što nitko u BiH nije dobio, nema ga ni proizvođač malina, mlijeka, mesa, bilo čega, ali ga imaju vlasnici malih HE, ima ga zato što su izvanredno povezani sa donositeljima političkih odluka'', tvrdi Anes Podić, predstavnik Udruženja Eko akcija.

A mještani Kruščice odgovaraju: ''S ovakvom vlašću kao što je kod nas u BiH - nama ne preostaje ništa drugo da ponovo stanemo za našu rijeku''.

''Koliko vlast brine okoliš i ekološki minimum, kao i mišljenje javnosti, potvrđuje i današnje usmeno saslušanje zainteresiranih strana koje, kažu mještani, podsjeća na scenarij od prije 3 godine, zbog čega su između ostalog i poništene dozvole. Naime, pod izgovorom koronavirusa, javnost je i ovoga puta bila isključena iz rasprave, a i mediji su bili uskraćeni za izjave nadležnih'', navodi Federalna televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close