Smeće naše svagdašnje

Kronika propasti jednog g(r)ada, ili zašto je kod susjeda trava zelenija?

Ništa novo rekli bi, navikli smo mi i na gore. Naime, sličan scenarij smo gledali i koncem ljeta prošle godine, kada je jedino gore bila činjenica da smo se zajedno sa smećem na ulicama 'pržili' na plus 30 stupnjeva.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 03. 2020. u 11:59 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok Grad Mostar gleda u komunalna poduzeća, komunalna poduzeća gledaju Grad Mostar, aktivisti Inicijative 'Jer nas se tiče' upućuju zahtjeve gradonačelniku Ljubi Bešliću, Ljubo Bešlić na zahtjeve odgovara zahtjevima, pozivaju se politički predstavnici vodećih stranaka HDZ i SDA, te se svi zajedno (s)lažu kako trebaju 'gledati' na neke više razine vlasti, J.P.Deponija na Uborku blokirana je od subote 22. veljače, a građani Mostara su sve osim građana.

Ništa novo rekli bi, navikli smo mi i na gore. Naime, sličan scenarij smo gledali i koncem ljeta prošle godine, kada je jedino gore bila činjenica da smo se zajedno sa smećem na ulicama 'pržili' na plus 30 stupnjeva.

Kod susjeda trava zelenija

Problem blokade deponije na Uborku nije problem samo Mostara, susjedni gradovi i općine Hercegovine također odlažu svoj otpad ovdje, no zašto se jedini Mostar ne zna nositi i pronaći rješenje i zašto su jedino ulice Mostara proteklih desetak dana, kao i tijekom prethodne blokade, pretrpane smećem. Odgovore smo i tada, a i danas ponovno, potražili kod svojih susjeda, kod kojih je trava zaista zelenija.

Foto: Bljesak.info / Ulicama moga Grada...

''Grad Široki Brijeg, kao i prethodni put kad je nastupila blokada deponije na Uborku, ima ugovor s poduzećem ALBA koje je preuzelo odvoz i deponiranje smeća. Oni to dalje rade sa svojim posrednicima, odnosno odlažu smeće negdje na području Bosne'', potvrdio je to za Bljesak.info Toni Galić, iz ureda za Odnose s javnošću Grada Širokog Brijega.

Slična situacija, odnosno rješenje problema, je i na području Općine Grude, gdje su za Bljesak.info također potvrdili kako posluju po ovom principu, odnosno u dogovoru s poduzećem ALBA, te i na području Ljubuškog.

''Imamo ugovor s ALBOM za odvoz smeća, trenutno smo i u nekim pregovorima, no bez obzira na blokadu mostarske deponije, smeće se s ulica Ljubuškog odvozi kao i do sada, odnosno naši građani ne osjete nikakve promjene'', potvrdili su to za Bljesak.info iz Komunalne službe Grada Ljubuškog.

Nešto drugačija situacija je na području Općine Čitluk, koji, kako su potvrdili za Bljesak.info, blokadom mostarske deponije nisu ni 'pogođeni', obzirom da posjeduju vlastitu deponiju 'Stražnjicu', smještenu na ulazu u općinu Čitluk, na koju odlažu otpad.

Ponuda ALBE Mostaru

Poduzeće ALBA, kako smo pisali ranije, uputilo je pismo namjere mostarskoj Gradskoj upravi s ponudom da preuzme brigu o komunalnim djelatnostima uz ulaganje vlastitog novca i otvorenom mogućnošću dogovora o eventualnom partnerstvu. 

No, kako nam je tada potvrdio direktor ovog poduzeća Vlado Jerkić, ALBA je za odgovor ostala uskraćena, a kako su tada za Bljesak.info rekli u Gradu Mostaru, razlog tomu jeste, da odgovor od Gradske uprave ne mogu ni dobiti.

Foto: Bljesak.info / Ulicama moga Grada...

Glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina za Bljesak.info je tada potvrdila da su zaprimili pismo, ali je navela kako se na njega ne može dati pozitivan odgovor.

''Na dopis ALBA-e se ne može odgovoriti potvrdno jer samo Gradsko vijeće može izmijeniti listu onih kojima se može povjeriti obavljanje komunalne djelatnosti osim ovih poduzeća kojima je Grad osnivač'', rekla je tada Komadina.

Grad bez odgovora

Pojasnila je kako je Zakon o komunalnim djelatnostima na razini županije dao okvir i regulirao način obavljanja komunalnih djelatnosti u jedinicama lokalne samouprave. 

Foto: Bljesak.info / Ulicama moga Grada...

''Na osnovu zakona Gradsko vijeće je osnovalo javna poduzeća kojima je dalo ovlasti da mogu obavljati komunalne djelatnosti. Na toj listi su sva komunalna poduzeća u Gradu Mostaru i jedino ona mogu obavljati komunalne djelatnosti'', rekla je tada Komadina i dodala kako ni Grad ni gradonačelnik nemaju ingerenciju za takvu odluku.

A u pismu je navedeno kako je za potrebe saniranja deponije na Uborku potrebno oko 4,5 milijuna KM te za prikupljanje otpada, brigu o zelenilu i higijeni grada oko 5,5 milijuna KM. ALBA je izrazila spremnost da ulaže sva sredstva a ulagalo bi se u nadogradnju postrojenja mehaničko biološke obrade otpada, uspostavu centra za upravljanjem otpadom, upravljanje deponijom, nabavku potrebne opreme za normalan rad i pružanje komunalnih djelatnosti te bi uspostavili novu organizaciju rada pri čišćenju gradskih površina.

''Pojedini su vijećnici išli vidjeti kako je to urađeno u Zenici, ali ta ideja da se ALBA uključi u čišćenje grada je odbijena'', rekla je i navela kako angažirati ALBA-u mogu samo gospodarska društva u privatnom vlasništvu.

'Rješenja ima'

Ovakve tvrdnje demantiraju u Hrvatskoj republikanskoj stranci koji Grad Mostar optužuju za 'protuzakonite i sulude ideje angažiranja Civilne zaštite' te pozivaju na presedan iz 2008. godine kada je Gradsko vijeće donijelo odluku koja kaže: Izuzetno djelatnosti individualne i zajedničke komunalne potrošnje, koje iz opravdanih razloga ne mogu kvalitetno i na vrijeme obavljati gospodarska, mogu obavljati: pravna i fizička lica registrirana za obavljanje komunalnih djelatnosti kojima odlukom Gradonačelnika bude povjereno obavljanje komunalnih djelatnosti nakon provedenog javnog nadmetanja.

Foto: Bljesak.info / Ulicama moga Grada...

''Dakle, umjesto protuzakonite i sulude ideje angažiranja Civilne zaštite, gradonačelnik može angažirati i privatnu kompaniju registriranu za obavljanje komunalnih djelatnosti. Ima tvrtki koje bi kratkoročno riješile problem otpada u Mostaru, čak uz blokiran Uborak, i sve to za grad i županiju smiješne novce'', rekao je to Slaven Raguž, ispred HRS-a te istaknuo kako je ovo pitanje postavljao i ranije te će ga postaviti ponovno postaviti na sljedećoj sjednici Skupštine.

''Ako im se ne sviđa ovo rješenje, imamo Zakon o komunalnim djelatnostima, što je domena županijskog ministarstva prostornog uređenja. Samo kad bi ministar Suad Hasandedić radio svoj posao, riješio bi se problem ne samo otpada u Mostaru nego i preko 1000 ilegalnih deponija u HNŽ-u koje je detektirao Zavod za javno zdravstvo. Dakle, nije da nema rješenja kako očistiti grad, ima rješenja. Ako ovo što mi predlažemo nisu valjana, onda neka se predlože neka druga, ali samo da se riješi problem smećem okovanog Mostara'', poručio je Raguž.

'Čišćenje tuđeg nerada'

Ističe kako je angažiranje Civilne zaštite za uklanjanje otpada, kako su to kao jedno od rješenja ponudili iz Grada, protuzakonito, jer nije posao Civilne zaštite čistiti tuđi nerad. 

''Terminologija 'tehnološke nepogode' ne postoji! To je izmišljena kategorija! Ne postoji ni 'vanredno stanje'. To proglašava Parlament u slučaju ratne opasnosti, ne gradonačelnik'', istaknuli su iz ove stranke.

Stanje 'tehnološke nepogode' kako su to ranije definirali iz Grada, još uvijek nije proglašeno, ali kako su to poručili sa sjednice Stožera civilne zaštite Grada Mostara, ukoliko se vrlo skoro ne pristupi odvozu otpada, Grad će bit primoran da donese takvu odluku.

U isčekivanju korona virusa

Gradonačelnik je nakon ovog sastanka ponovno prstom pokazao prema aktivistima Inicijative 'Jer nas se tiče', Predrag Šupljeglav načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Mostara podsjetio je da da zbog stanja u okruženju i pandemije koronavirusa, neodvoženje otpada povećava rizik od mogućnosti oboljenja od različitih zaraznih bolesti. 

Dragan Jelonjić, načelnik Policijske uporave je istaknuo da policija neće primjenjivati silu na deblokadi deponije kako bi se dala šansa mirnom rješenje kako bi se grad očistio od smeća, dok je ravnatelj Doma zdravlja Mostar, Mario Kordić, rekao  da se ne možemo dovesti u situaciju da epidemiju koronavirusa dočekamo sa ovolikom količinom biološkog otpada na ulicama.

Video: Obitelj Grabo - Ispred praga

I dok se rješenje ignorira, ostaje za vidjeti samo, u iščekivanju prvog oboljelog od korona virusa, tifusa, kuge, šuge….u čije će ruke građani Mostara prije dopasti. 

*P.S. Uživajte u našoj fotogaleriji, svježa je, s ulica Grada.

Kopirati
Drag cursor here to close