Najbolji uvjeti

Kreće revitalizacija i nadogradnja postojeće zgrade BHANSA-e u Mostaru

Radovi u Sarajevu će obuhvatiti sanaciju i modernizaciju kontrolnog tornja te pripremne radove za uvođenje radarske kontrole, kao i u Mostaru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 11. 2019. u 22:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH planira kapitalna ulaganja u infrastrukturne projekte koji bi omogućili najbolje uvjete za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, rečeno je iz ove agencije za Klix.ba.

Počnimo od Hercegovine. Na lokaciji Mostara planirana je potpuna revitalizacija i nadogradnja postojeće zgrade za potrebe sjedišta BHANSA-e, kao i izgradnja novog i suvremenog objekta amfiteatra za potrebe centra za obuku, budući školski centar. Izgled budućeg centra prikazan je u priloženoj maketi.

"Također, planirana je sanacija i modernizacija kontrolnog tornja te proširenje postojećih prostorija zgrade ATC Simulator za smještanje novih toranjskih simulatora neophodnih za obuku i kontinuirane treninge osoblja kontrole letenja i pseudo pilota", rečeno je iz BHANSA-e.

Radovi u Sarajevu će obuhvatiti sanaciju i modernizaciju kontrolnog tornja te pripremne radove za uvođenje radarske kontrole, kao i u Mostaru.

Rekonstrukcija objekta predviđena je i u Banjoj Luci, gdje se također očekuju pripremni radovi za uvođenje radarske kontrole. U Tuzli planiramo sanaciju i modernizaciju kontrolnog tornja te uređenje meteo parka.

"Uz infrastrukturne projekte nećemo zanemariti ni modernizaciju postojeće opreme, uz primjenu novih modernih tehnologija iz našeg područja djelovanja, a sve kako bismo našim kontrolorima zračnog prometa, ali i ostalim stručnim službama poput zrakoplovne tehnike, meteorologije, zrakoplovnog informiranja, spasilačkog koordinacijskog centra, jedinice za upravljanje zračnim prostorom i dr. dali mogućnost da još sigurnije i efikasnije obavljaju svoj složen i zahtjevan posao", kazali su iz BHANSA-e.

Tu se posebno misli na nabavku dva nova i modernizaciju postojećih radara, nadogradnju i modernizaciju sustava za obradu podataka, sustava govornih komunikacija. Također, planirana je nabavka ili nadogradnja ostalih važnih i neophodnih sustava za obavljanje ovog odgovornog posla, poput navigacijskih i radiouređaja te meteorološke opreme.

"U procesu dizajniranja procedura za letenje na svim međunarodnim zračnim lukama, pored procedura zasnovanih na konvencionalnim navigacijskim uređajima, dizajnirat će se i procedure leta zasnovane na korištenju satelitskog signala", navode iz Agencije.

Iz BHANSA-e su dodali kako razmatraju i uvođenje alternativnih nadzornih sustava baziranih na sustavima multilateracije, kao i uvođenje komunikacije kontrolora zračnog prometa i pilota bez korištenja radiouređaja uz pomoć linka.

Kopirati
Drag cursor here to close