Projekti

Još jedan rok za brzu cestu Mostar-Široki-granica

Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 07. 2020. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Akta.ba / Cesta Mostar – Široki Brijeg-granica RH

Institut IGH, d.d., Zagreb, kao vodeći član zajednice ponuđača, s IGH d.o.o. Mostar, Integra d.o.o. Mostar i GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao je ugovor sa JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica Republike Hrvatske, dionica Polog-granica Republike Hrvatske (40,5 km), ukupne vrijednosti 7.765.911,00 KM.

Institut IGH i njegovi partneri imaju rok od 18 mjeseci da pripreme idejni i glavni projekt brze ceste Polog - Široki Brijeg - hrvatska granica, provedu istraživanja za potrebni idejni projekt, pripreme studije izvodljivosti, studije utjecaja na okoliš i druge studije definirane ugovorom, objavila je Akta.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je 2016. godine usvojila Okvirnu strategiju transporta Bosne i Hercegovine, koja brzu cestu Mostar sjever - Široki Brijeg - hrvatska granica definira kao jedan od prioritetnih dijelova.

Planiranom brzom cestom Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH rasteretit će se cestovna mreža grada Mostara, te će ona ujedno biti i sjeverna obilaznica grada.

Direktnom vezom s autocestom na koridoru Vc, omogućit će se usmjeravanje s petlje Mostar sjever na koridor Vc prema gradu Široki Brijeg i općini Grude, te u konačnici do granice s Republikom Hrvatskom gdje će se brza cesta priključiti na cestovnu mrežu Hrvatske.

Brza cesta od mjesta Polog direktno se nastavlja na južnu obilaznicu grada Mostara i omogućiti će dobru cestovnu povezanost zapadnohercegovačke županije s postojećom cestovnom mrežom, a prije svega s koridorom Vc.    

Kada bude gotova, cesta duga 64 kilometra, iz Mostara će se do granice RH moći stići za pola sata.

Podsjećamo, Ivan Topić, tadašnji ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša ZHŽ-a, još je 2014. govorio kako se kreće s pripremama za ovaj projekt.

Prošle je godine u listopadu objavljeno kako su u razdoblju od 2017. do 2019. godine izrađeno je idejno rješenje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH. Za prošlu godinu bio je planiran nastavak aktivnosti na daljnjoj izradi projektne dokumentacije, konkretnije u tijeku je priprema natječajne dokumentacije za izradu idejnog i glavnog projekta, kazali su za Radiosarajevo.ba u JP Autoceste FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close