Kad se ugase kamere

Korak naprijed, natrag dva: Partizansko groblje za ničije oči

Zapuštene i nepokošene terase, pokidane kamere video nadzora, devastirane prostorije u kojima su prije godinu dana bili smješteni zaštitari te na koncu i državna zastava bačena među hrpu smeća pokaz su kako se građani Mostara nose...
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 07. 2019. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su se ugasile nadzorne kamere, na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, ponovno se pokazalo pravo lice i naličje građana ovog grada.

U fotogaleriji koju donosimo možete vidjeti odnos prema jednom od najvećih i najljepših spomenika izgrađenom u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u.

Foto: Bljesak.info / Pokidane nadzorne kamere
Foto: Bljesak.info / Remek djelo arhitekture
Foto: Bljesak.info / Nepokošene terase
Foto: Bljesak.info / Korak naprijed, natrag dva

Zapuštene i nepokošene terase, pokidane kamere video nadzora, devastirane prostorije u kojima su prije godinu dana bili smješteni zaštitari, te na koncu i državna zastava bačena među hrpu smeća, pokaz su kako se građani Mostara nose prema svom naslijeđu.

Podsjećamo, spomenik je posljednji put obnovljen u svibnju 2018. godine, kada su postavljene nove spomen ploče, kućice zaštitarske firme ali i videonadzor, bez kojeg u ovom gradu, očito ništa ne može preživjeti. Za samu obnovu bilo je potrebno, kako su istaknuli organizatori, manje od milijun KM. No očito, problem nije u novcu, nego u volji.

Foto: Bljesak.info / Nekad se i čistilo...
Foto: Bljesak.info / Devastirane prostorije
FOTO: Bljesak.info / Zastava jedne zemlje...
Foto: Bljesak.info / Devastirane prostorije

Spomenik je remek djelo arhitekta Bogdana Bogdanovića, a izgrađen je u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog dvjetskog rata. Sam spomenik se rasprostire na 5.000 m2 i na šest nepravilnih terasa. Groblje je imalo 810 nadgrobnih ploča koji podsjećaju na posječeno stablo, simbol prekinute mladosti. Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine je proglašen 2006. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close