Hering bez posla?

Kaos na dionici Počitelj – Zvirovići: Tko (ne) želi skupljeg izvođača?

Radi se o najvrednijoj dionici na Koridoru, dugoj 11 kilometara. Na tom potezu bit će i most Počitelj, dug 945 i maksimalno visok 100 metara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 11. 2017. u 09:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Autocesta Federacije BiH odlučila je da je austrijsko-bosanskohercegovački konzorcij koji čine Strabag i Euro-Asfalt ispunio sve potrebne uvjete iz tendera prema kojima bi trebao graditi dionicu autoputa na Koridoru 5C Počitelj - Zvirovići, piše Dnevni avaz navodeći kako ukupna vrijednost tog projekta iznosi 200 milijuna maraka.

Radi se o najvrednijoj dionici na Koridoru, dugoj 11 kilometara. Na tom potezu bit će i most Počitelj, dug 945 i maksimalno visok 100 metara. Ovu informaciju potvrdio je Avazu i Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH. Ali, konačnu odluku treba donijeti Europska investicijska banka (EIB), koja kreditira gradnju ove dionice.

Avaz piše kako se Uprava Autocesta odlučila za konzorcij Strabag - Euro-Asfalt nakon razmatranja svih ponuda. Ta odluka poslana je EIB-u na odobrenje i o stavu te banke ovisi hoće li posao biti dodijeljen Strabagu i Euro-Asfaltu.

Riječ je o tenderu koji je početkom godine poništen pa raspisan novi. Najpovoljniju ponudu poslao je u srpnju konzorcij Azvirt, koji čine Kinezi i Azerbejdžanci s domaćim podizvođačem, širokobriješkim Heringom.

No, tenderska komisija nakon evaluacije odlučila je gradnju ove dionice, prema ponudi i uvjetima tendera, ipak prepustiti Strabagu i Euro-Asfaltu, jer Azvirt, kako saznaje Avaz, nije dao garancije kakve su tražene u tenderu. Garancije koje su dali Strabag i Euro-Asfalt komisija je ocijenila valjanim.

Terzić kaže da su tu ponudu i poslali EIB-u i da im je stigao odgovor iz banke da se ona ipak mora dopuniti, ali u Autocestama smatraju da je ocijenjena najboljom.

"EIB sada kaže da trebamo dopuniti evaluacijski izvještaj, da trebamo pojasniti neke stvari. To ćemo i uraditi. To nije sporno. Mi i dalje stojimo kod ponude koju smo poslali, a to su Strabag i Euro-Asfalt. Na tu ponudu smo se odlučili i nju ćemo i elaborirati i sve pojasniti", rekao je Terzić.

S druge strane, Žurnal piše kako Europska investicijska banka ''nije prihvatila sugestiju uprave federalnih Autocesta da prihvati skuplju ponudu za gradnju poddionice Počitelj – Zvirovići''.

Najpovoljniju ponudu dao je konzorcij koji čine firme iz Azerbajdžana i Kine. No, umjesto njih, iz uprave Autocesta FBiH Europskoj investicijskoj banci za izvođača radova predložili su drugoplasirani konzorcij Strabag-Euroasfalt.

"Banka smatra da ne postoji dovoljno obrazloženja koje pokazuju da forma tenderskih osiguranja koje su dostavila dva odbijena ponuđača (Konzorcij Azvirt LLC i Power Construction Corporation of China Ltd i Joint Venture Fernas i Ozgun Insaat) predstavljaju materijalnu devijaciju od zahtjeva specificiranih u tenderskoj dokumentaciji... Izvještaj o evaluaciji tendera i ekspertsko mišljenje ne sadrže dovoljno argumenata kojima se objašnjava zašto su tenderska osiguranja koja su dostavili ponuđači smatrana materijalnom devijacijom od zahtjeva navedenih u tenderskoj dokumentaciji,” navedeno je u odgovoru Europske investicijske banke u kojeg je Žurnal imao uvid.

Žurnal navodi kako uprava Autocesta FBiH zahtjeva od federalne Vlade konačno određenje hoće li odbaciti ili nastaviti kreditne aranžmane s Europskom bankom za obnovu i razvoj za financiranje četiri dionice autoceste na Koridoru Vc i to Svilaj – Odžak, Donja Gračanica – Klopče, Buna - Počitelj i Vraca (tunel Zenica) - Donja Gračanica.

''Navedeni kreditni aranžmani sadržavaju odredbe uvećanja kamatne stope u slučaju neangažiranja sredstava. Duži period neproglašavanja efektivnosti ova dva kreditna aranžmana u potpunosti će obesmisliti sam kredit, obzirom da bi se kamatne stope značajno uvećale na način da isto postane neodrživo, što bi proizvelo štetu po JP Autoceste FBiH. Stoga, u okolnostima potpune neizvjesnosti vezano za usvajanje  Zakona o trošarinama postaje neopravdano postojeći kreditni aranžman dalje držati na čekanju'', navedeno je u pismu koje su Autoceste prije nekoliko dana uputili federalnoj vladi.

Uprava Autocesta, navodi Žurnal, tvrdi da u slučaju otkazivanja kredita ne bi bilo posljedica po budžet po osnovu kamata na nepovučena sredstva, ali bi se izgubio EBRD kao glavni sufinancijer gotovo svih dionica autoceste kao i 11,8 milijuna eura granta koji je direktno naslonjen na spomenuti kredit. Istovremeno bi gubitak kredita EBRD-a onemogućio angažiranja sredstava Europske investicijske banke koja projekte financira do visine 50 posto ukupnih troškova. Ovo znači, tvrdi Žurnal, i da bi morale biti poništene sve tenderske procedure na dionicama Buna-Počitelj i Donja Gračanica-tunel Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close