Gigant iz Konjica

Konjički ''Igman'' zapošljava 1.164 radnika i najavljuje širenje i nova radna mjesta

Kompanija izvozi preko 95 posto svojih proizvoda, a za najavljuje i investiranja i nova radna mjesta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 04. 2018. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, i predsjednik Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta Osman Ćatić posjetili su Privredno društvo Igman d.d. konjic i razgovarali sa članovima Uprave i direktorom poduzeća ''Igman'' Džahidom Muratbegovićem.

Zajedno su obišli proizvodne pogone ove namjenske industrije i izrazili zadovoljstvo postignutim uspjesima.

Menadžment „Igmana“ sa ponosom navodi da je 2017.godina, bila godina najvećeg uspjeha kojeg je poduzeće u post ratnom razdoblju ostvarilo, s prihodom od preko 120 milijuna maraka i sa zavidnim profitom.

Kompanija izvozi preko 95 posto svojih proizvoda, a za najavljuje i investiranja i nova radna mjesta.

''Proizvodnja se u svakom slučaju povećala. Naši kapaciteti u 2018., su prodani, dobar dio ugovora prelazi u 2019. Danas faktički imamo problema što ne možemo ispuniti želje kupaca i izaći im u susret u smislu proizvodnje i isporuke željenih proizvoda'', istaknuo je direktor Muratbegović.

Ovaj gigant namjenske industrije trenutno zapošljava 1.164 radnika, a Muratbegović ističe kako planiraju zaposliti još 100 radnika.

Kako navodi, počašćen je posjetom visokog izaslanstva oba doma Palamenta FBiH, koju je, kako kaže, u isto vrijeme shvatio i kao obavezu da rade još bolje.

Edin Mušić je naveo da konjički „Igman“ i hidroelektrana na Neretvi, u zbiru prave godišnji promet veći od 300 miljuna maraka. Naglašava kako ova dva gospodarska društva zaslužuju punu pažnju svih institucija Federacije.

''Posebno nas raduje visoko discipliniran tehničko-tehnološki odnos u ovome društvu, a s druge strane kao rezultat toga je i plasman proizvoda na tržište, koji sigurno ima jako visok kvalitet. Imamo određene namjere u poslovnom smislu da se taj tehnički a i tehnološki aspekt podigne na još veću razinu'', poručio je Mušić.

Dodao je da je namjenska industrija jedna od grana koja veže za sebe širok niz uslužnih i proizvodnih aktivnosti.

''Ova oblast jako je važna za FBIH, i u svakom slučaju, u tom ukupnom bruto proizvodu ove zemlje ovaj segment predstavlja veoma važnu ulogu'', naglasio je Mušić.

Predsjednik Nadzornog odbora poduzeća ''Igman'' d.d. Konjic Džemail Ćibo, ne krije zadovoljstvo procvatom koji Igman doživljava posljednjih godina.

''Najvažnije, i čime ću biti još ponosniji na isteku mandata, je da će se proizvodnja koju trenutno imamo, kupovinom novih proizvodnih linija usavršiti i povećati kapacitet proizvodnje, a time adekvatno prihoda i sve što prati proces proizvodnje'', naglasio je Ćibo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close