Veliki interes za fotonaponske elektrane

Konferencija Budućnost na Sunce! - Solarne elektrane u praksi

Na cjelodnevnom događanju stručnjaci i stručnjakinje u ovoj oblasti su odgovarali na pitanja o solarnim elektranama kao obnovljivim izvorima energije.
Gospodarstvo / Promo | 26. 11. 2021. u 07:01 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je u srijedu, 24.11.2021., održana konferencija Budućnost na Sunce!, posvećena solarnim elektranama i sustavima, njihovim specifičnostima, mogućnostima ugradnje i korištenja u kompanijama i domaćinstvima i njihovoj važnosti za energetsku održivost kao neizostavnom dijelu tranzicije elektroenergetskog sektora baziranom na obnovljivim izvorima energije. Da se radi o temi za koju vlada izuzetan interes govori činjenica da je konferenciji, online putem Zoom platforme i u sali, prisustvovao veliki broj zainteresiranih iz realnog sektora, ali i privatnih korisnika. Konferenciju su organizirali ProCredit Bank BH i Comtrade Distributon, kao partneri koji se prirodno nadopunjuju u zaokruživanju ovog procesa za poslovne i privatne korisnike.

Na cjelodnevnom događanju stručnjaci i stručnjakinje u ovoj oblasti su odgovarali na pitanja o solarnim elektranama kao obnovljivim izvorima energije i otvarali nove teme ključne za procese decentralizacije i demokratizacije elektroenergetskog sektora. O tome kako olakšati investiranje u obnovljive izvore energije i aktivnostima USAID projekta asistencije u energetskom sektoru govorio je u svojoj prezentaciji Eldar Tunjić, USAID EPA. Edin Karačić, produkt menadžer Comtrade Distribution, je govorio o solarnim sistemima, cijenama električne energije u BiH za domaćinstva i industriju, te o tržištu solarne opreme i implementaciji solarnih sistema.

PR  / Konferencija Budućnost na Sunce! - Solarne elektrane u praksi

Iz Comtrade Distribucije su naglasili kako je prelazak na obnovljive izvore energije trend godinama prisutan u svijetu. „Neminovno je da se proces dekarbonizacije dogodi i u našoj zemlji, a upravo sada smo svjedoci početka energetske transformacije u BiH. Vjerujemo da ćemo zajedničkom suradnjom, ali i češćim susretima i konferencijama na ovu temu i spajanjem korisnika, proizvođača i financijera u živoj diskusiji snažno doprinijeti ubrzanju procesa i tržišnoj konkurentnosti domaćih kompanija u budućnosti“, rekao je Adnan Subašić, Country Manager Comtrade Distribution.

O zakonskom okviru za korištenje solarne energije u BiH detaljno je govorio Armin Đuliman iz OIEiEK, dok je Ines Amitović iz ProCredit Bank BH objasnila način podrške investicijama u solarne elektrane i obnovljive izvore energije.

Na ovu temu je Amina Durmo Trlin, članica Uprave ProCredit Bank BH, rekla: „Naša iskustva u prethodnih tri ili četiri godine pokazuju da su u ovu vrstu investicija ulazila uglavnom mala i srednja poduzeća, zbog diversifikacije i sigurnog dugoročnog povrata. Uz stabilan osnovni biznis, ulaganje u FNE (fotonaponske elektrane) kompanije su vidjele kao priliku za dodatni izvor prihoda. Ipak, kod najavljene promjene okolnosti očekujemo da će se i kod ostalih poduzeća definitivno pojaviti ova potreba, a današnji broj prisutnih na konferenciji koji su se izjasnili kao zainteresirani za izgradnju solarnih elektrana dodatno osnažuje ovo uvjerenje“, rekla je Durmo Trlin tokom panel diskusije, dodavši da se u posljednjih 3 mjeseca rijetko održao sastanak sa kompanijom na kojem nije bila tema ulaganje FNE. Jasno je da postoji generalni interes među svim privrednicima s tim da je najizraženije interesiranje od proizvođača koji su uključeni u energetski intenzivne industrije, te bi izgradnjom vlastitih FNE imali najveći efekt u smanjenju troškova električne energije.

PR  / Konferencija Budućnost na Sunce! - Solarne elektrane u praksi

U panelu su sudjelovali i Amer Jerlagić iz SHPP, Aleksandar Jegdić iz RERS-a i Armin Đuliman. Moderator panela, dr Mirza Kušljugić, predsjednik UO Centra za održivu energetsku tranziciju ReSET, je izuzetnim setom vrlo usmjerenih i fokusiranih pitanja za sudionike izvrsno pokrio cijelu temu od interesa investitora, razvoja projekata i načina investiranja, preko mogućih barijera i izazova, pa do tehno-ekonomskih analiza projekata i tehničke i financijske podrške izgradnji FNE. Diskusiji je doprinijela i Manuela Naessl, šefica Ureda Europske razvojne banke u BiH (EBRD) prezentacijom o ulaganju u izgradnju solarnih panela za kompanije.


Snimak cijele konferencije Budućnost na Sunce! možete pogledati na ovom linku.

Kopirati
Drag cursor here to close