Podrška domaćoj proizvodnji

Komunalno poduzeće otkupljuje cvijeće od hercegovačkih uzgajivača

Za jesenju sadnju komunalno poduzeće kupilo je od domaćih proizvođača oko 10.000 cvjetova, ukupne vrijednosti oko 12.000 KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 10. 2017. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komunalno poduzeće Trebinje odlučilo je podržati domaće uzgajivače cvijeća, od kojih je prvi put otkupilo veće količine za jesenju sadnju, koja je počela u ovome gradu.

Ovo je prvi put da nadležni iz "Komunalnog" iniciraju ovakvu suradnju da bi pomogli domaću proizvodnju i proizvođačima izašli u susret da lakše plasiraju svoje proizvode. 

Direktor ovog komunalnog poduzeća Nedjeljko Lambeta rekao je da više neće biti potrebe da se cvijeće i ukrasno bilje nabavlja iz drugih gradova BiH, kao što je do sada bio slučaj, kao i da će sljedećih godina suradnjom biti obuhvaćeno još više proizvođača. 

Za jesenju sadnju trebinjsko komunalno poduzeće kupilo je od domaćih proizvođača oko 10.000 cvjetova, ukupne vrijednosti oko 12.000 KM, javlja Srna.

Cvijeće je, osim od nekoliko obitelji, kupljeno i od Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko". 

Lambeta je istaknuo da su godišnje potrebe za područje grada od 30.000 do 40.000 cvjetova, te da trebinjski uzgajivači mogu podmiriti i veće potrebe jer imaju kapacitet i znanje u ovom poslu. 

U sadnji cvijeća sudjeluju i učenici Centra srednjih škola koji pohađaju hortikulturu i agroturizam. 

Obitelji od kojih je trebinjsko komunalno poduzeće otkupilo cvijeće ističu da im je ovo velika sigurnost jer imaju unaprijed dogovoren plasman cvijeća. 

Oni su zahvalili direktoru ovo poduzeća što je imao sluha i na ovaj način im omogućio da imaju sigurnije prihode, jer mnogima od njih ovo je jedini izvor zarade. 

Dragana Prtilo iz Gomiljana kaže da je dugogodišnji proizvođač povrća i da se posljednjih nekoliko godina počela baviti i uzgojem cvijeća. 

"Velika je stvar kada nešto proizvedete i znate da ćete to i prodati. Ništa nije teško proizvesti i uložiti, samo je problem plasman", kaže Prtilova, ističući da im je ovo podstrek da prošire proizvodnju. 

Ona ističe da mnogo znači i to što su već dogovorili količine i za proljetnu sadnju.

Kopirati
Drag cursor here to close