Ovim tempom će da potraje...

Komunalci traže pomoć; Građani upozoravaju na nepoštivanje 'dogovora'

Obzirom na neposjedovanje odgovarajuće opreme, ovaj proces će, u slučaju da sve ostane na radnicima komunalnih poduzeća, potrajati više od mjesec dana.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 03. 2020. u 10:33 bljesa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U svemu ovom je sreća što je zima, hladnije vrijeme, pa nema nekih zaraznih bolesti'', govori to za Bljesak.info jedan od djelatnika mostarskog komunalnog poduzeća kojeg smo u ponedjeljak ujutro zatekli na ulicama grada, kako se zajedno s kolegama, 'bori' s prepunim kontejnerima otpada.

Naime, obzirom da je Udruženje građana 'Jer nas se tiče', kako su to naveli ranije, upravo zbog građana Mostara, prestalo s blokadom deponije na Uborku, početak ovog radnog tjedna djelatnicima mostarskih komunalnih poduzeća, zasigurno će ostati urezan u pamćenje.

Nagomilane količine smeća čekale su od subote 22. veljače, kad je krenula posljednja blokada deponije, te je nemoguće i zamisliti što se sve trenutno ne nalazi na ulicama Mostara. Obzirom na neposjedovanje odgovarajuće opreme, ovaj proces će, u slučaju da sve ostane na radnicima komunalnih poduzeća, potrajati više od mjesec dana.

''Radimo sve ručno, ide jako sporo. Od vozila imamo samo mali bager kojim upravljamo, što je na ovu količinu otpada nezamislivo te će, ako to budemo radili ovim tempom, čišćenje potrajati i više od mjesec dana'', govori nam jedan od djelatnika i dodaje kako im uz sve to nedostaje osnovnih uvjeta i sredstava za rad, poput lopata, maski i tomu slično.

Foto: Bljesak.info / Ovim tempom će da potraje...

Kako su i ranije istaknuli iz poduzeća J.P. Parkovi, svi ljudi su na terenu, angažirani na utovaru i odvozu smeća, radi se i prekovremeno, no to jednostavno nije dovoljno.

''Trenutna situacija zahtjeva veću pomoć od Grada, da se angažira dodatna ispomoć, Civilna zaštita i tomu slično. Da ne spominjem da su se i na deponiji uhvatile gužve zbog kamiona koji sad odlažu otpad. Mi sami s ovim s čim raspolažemo ćemo to raditi dosta dugo'', navodi za Bljesak.info jedan od djelatnika komunalnog poduzeća i apelira na Grad da im pruži potrebnu pomoć, ali i na građane da imaju razumijevanja.

Iz Građanske inciijative pak ukazuju na nepoštivanje 'osnovnog dogovora' od strane Grada i komunalnih poduzeća, te ističu i kako se među deponiranim smeće, ponovno nalazi i medicinski otpad. Navode kako su o svemu obavijestili inspekciju te da će, u slučaju da se ovo nastavi, biti primorani ponovno blokirati deponiju.

Ranije su iz JP Komos zamolili za razumijevanje i strpljivost.

''Veliki je i obiman posao pred našim ljudima, svaka ova deponija čeka nas, našeg komunalnog radnika, puno je i ručnog i mašinskog posla..ali smo sigurni da ćemo u skorije vrijeme srediti ovaj nered, angažirati ćemo svo raspoloživo ljudstvo i mehanizaciju. Prioriteti su nam vrtići, bolnice, škole...'', naveli su iz ovog poduzeća.

Foto: Bljesak.info / Ovim tempom će da potraje...

Podsjećamo, Udruženje građana 'Jer nas se tiče' objavilo je na svojim Facebook stranicama kako ne mogu dopustiti da svi građani Mostara ''nastave ispaštati zbog nesavjesnog gradonačelnika i nerada nadležnih koji se nisu pobrinuli za smeće na ulicama, za razliku od drugih općina'', te su stoga odlučili deblokirati deponiju.

Dodali su kako i dalje očekuju hitno uključenje Županije i Federacije kako im je i obećano, te potpisivanje njihovih zahtjeva u što kraćem roku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close