Ulaganja

Komšić i Džaferović iz Turske: Cilj je milijarda dolara  

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka izjavio da je tema bila povećanje broja proizvodnih investicija iz Turske u BiH…
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 03. 2021. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trgovinska razmjena BiH i Turske je dostigla iznos od 650 milijuna dolara, a cilj je da dostigne vrijednost od milijardu dolara, rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Dostigli smo značajan cilj u ekonomskoj suradnji naše dvije zemlje, ali nismo zadovoljni", rekao je Komšić na sastanku članova Predsjedništva BiH s Odborom za inozemne ekonomske odnose Turske (DEIK), koji čine predstavnici najvećih turskih kompanija.

Prema Komšićevim riječima, da bi se ostvarila trgovinska razmjena od milijardu dolara, potrebno je aktivnije sudjelovanje turskih kompanija, a BiH će biti na raspolaganju da im olakša poslovanje i investiranje.

"To je prilika i za vašu i za ekonomiju BiH da rastu zajedno", istakao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka izjavio da je tema bila povećanje broja proizvodnih investicija iz Turske u BiH, te poboljšanje poslovnog ambijenta kada su u pitanju turski investitori.

''S tim u vezi čuli smo niz važnih stvari s kojima ćemo upoznati i ostale institucije u BiH, te smo pozvali turske gospodarstvenike da investiraju u Bosni i Hercegovini. Vrata će im biti širom otvorena'', rekao je Džaferović.

''Želimo u potpunosti iskoristiti i prostor koji otvara Sporazum o slobodnoj trgovini kojim smo dobili najpovoljniji status od svih država. Cilj nam je podići trgovinsku razmjenu na milijardu dolara godišnje'', istaknuo je Džaferović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close