Knezović

Grad Mostar uspješno obavio zadaću u projektu Interreg MED IMPULSE

Voditelj tog projekta Darko Knezović istaknuo je kako je Grad Mostar uspješno obavio svoju zadaću u ovom projektu te da na ovoj konferenciji želi podijeliti pozitivno i bogato iskustvo
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 06. 2019. u 12:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završna konferencija projekta Interreg MED IMPULSE, u sklopu kojeg se održavaju Dani energetske učinkovitosti koje organizira Grad Mostar, upriličena je u utorak u Mostaru, a okupila je načelnike i i gradonačelnike općina i gradova iz BiH. 

Voditelj tog projekta Darko Knezović istaknuo je kako je Grad Mostar uspješno obavio svoju zadaću u ovom projektu te da na ovoj konferenciji želi podijeliti pozitivno i bogato iskustvo koje je stekao od svojih partnera - Španjolske, Grčke, Francuske, Hrvatske i Italije s ostalim općinama i gradovima u BiH. 

Ocijenio je kako je europska zajednica postavila cilj da se godišnje obnovi tri posto javnih objekata, a da je Grad Mostar napravio konstrukciju od pet posto, s tim što grad nije sposoban da to sam uradi te računa na svoje financijske partnere. 

Foto: Bljesak.info / Završna konferencija projekta Interreg MED IMPULSE

Govoreći o tome što je Mostar dosad uradio, kazao je da je napravljeno snimanje većine javnih objekata, njih 75, i na temelju tih detaljnih pregleda urađena je energetska simulacija gdje su napravljene četiri vrste obnova za sve tipove objekata. 

Proveden je i pilot projekt kompletne obnove objekta Područnog ureda Zapad, a sve što je urađeno u sklopu cjelokupnog projekta bit će vidljivo i na jednoj GIS platformi. 

''Ovo je jedna lijepa priča o energetskoj efikasnosti kroz koju možemo doći do obnove tih objekata '', ocijenio je Knezović. 

Po riječima gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, cilj im je utopliti sve javne objekte i na taj način uštedjeti značajna sredstva za energiju. 

Foto: Bljesak.info / Završna konferencija projekta Interreg MED IMPULSE

Naveo je i kako Mostar uvodi led rasvjetu te da ima i niz projekata koje je počeo raditi kroz sistem "pametnih gradova" što će se, po njegovim riječima, jasno pokazati u bliskoj budućnosti. 

''Na taj način želimo učiti i mlada pokoljenja da treba čuvati okoliš, da se treba brinuti o ekologiji i da trebamo zdrav život kako bi imali puno bolje stanje i u gradu i u regiji. Samo na takav način ćemo se priključiti i europskim tokovima'', poručio je gradonačelnik. 

Premijer HNŽ Nevenko Herceg istakao je kako ga posebno raduje što je i Grad Mostar kao i Hercegovačko-neretvanski kanton ozbiljno krenuo s projektom energetske učinkovitosti. 

''Naša županija je već deset godina aktivan član Jadransko- jonske euroregije, a vidim da se i grad sve više uključuje kroz Asocijaciju gradova Jadransko- jonske euroregije  te da dolazi do ovako značajnih projekta'',  kazao je Herceg. 

Ustvrdio je kako se Vlada HNŽ u ovom sazivu od početka aktivno i kvalitetno uključila u ovaj projekt. 

''Do sada smo obnovili više od 25 javnih objekata te zajedno sa Svjetskom bankom, UNDP-em i našim proračunskim sredstvima u ove četiri godine uložili više od 20 miliona maraka u projekt utopljavanja i energetske obnove javnih objekata'',  naglasio je Herceg te dodao kako je cilj obnova svih javnih objekata u HNŽ. 

Inače, Grad Mostar kao partner u provedbi projekta Interreg MED IMPULSE organizirao je Dane energetske efikasnosti koji su započeli 14. lipnja, a u sklopu kojih je, osim današnje konferencije, održana i radionica o planiranju energijske obnove javnih objekata tog grada te predstava za djecu 'Puna vreća želja', koja je nastala u okviru provedbe projekta Interreg IPA CBC IRENE. 

Foto: Bljesak.info / Završna konferencija projekta Interreg MED IMPULSE
Kopirati
Drag cursor here to close