Shandong International

Kinezima i službeno koncesija za autoput Banja Luka-Prijedor-Novi Grad

Predsjedatelj Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, također je ukazao na značaj ovog projekta za razvoj entiteta RS.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 12. 2018. u 11:55 Bljesak.info
Kopirati

Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kineske firme "SDHS-CSI BH" Yang Xu potpisali su danas u Banja Luci ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta Banja Luka-Prijedor-Novi Grad/Bosanski Novi, i to za prvu fazu od Banje Luke do Prijedora.

Meng Yan, zamjenik predsjednika Upravnog odbora Shandong International, koje je registriralo svoje gospodarsko društvo u RS, "SDHS-CSI BH", kazao je da je ovo njihov prvi projekt na Balkanu koji se gradi po modelu koncesije.

Izrazio je nadu da će radovi biti završeni i prije roka, budući da su vrlo poznate njihove reference na sličnim poslovima.

Ministar prometa i veza RS-a Neđo Trninić rekao je kako je ovo početak realizacije pripremnih poslova, koji su trajali više od tri godine.

Istaknuo je značaj ovog posla, a za proljeće je najavio početak radova i na dionici Koridora 5 C kroz RS.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, također je ukazao na značaj ovog projekta za razvoj entiteta RS.

''Naša namjera je da u projektu autoputova u RS gradimo trasu do Prijedora, uvjereni da će kineski partneri i svi drugi na ovom poslu biti veoma efikasni'', naveo je Dodik na konferenciji za novinare.

Autoput Banja Luka – Prijedor će biti dužine oko 42 km, profila s po dvije prometne trake po smjeru, razdjelnim otokom i zaustavnim trakama.

Vrijednost projekta je 297 milijuna eura. Koncesija se dodjeljuje na razdoblje od 33 godine, uključujući i razdoblje izgradnje.

Koncesionar se obvezuje na uredno plaćanje koncesijske naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade - 1,5 posto od vrijednosti investicije što iznosi 4.466.600 eura i godišnje naknade od pet posto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesijske djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati