Potpisan ugovor

Kinezi grade TE Gacko 2

Predstavnici RS i kineskih kompanija potpisali sporazum o izgradnji TE 'Gacko 2'
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 12. 2017. u 13:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum o izgradnji Termoelektrane „Gacko 2“ danas su u Banja Luci potpisali predstavnici Republike Srpske i kineskih kompanija.

U pitanju je opći ugovor o realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane (TE) "Gacko 2", čija je vrijednost procijenjena na više od milijardu KM, a potpisan je s predstavnicima "Kineske mašinske inženjerske korporacije" (China machinery engineering corporation) i "Energetskog fonda za tržišta u razvoju" (Emerging Markets Power Fund).

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, koji je potpisao ovaj dokument, precizirao je da je ugovorom definirano osnivanje zajedničkog poduzeća, u kojem će kineska strana imati 51 posto udjela, a RS 49 posto.

Nakon stvaranja pretpostavki za financiranje ovog projekta uslijedit će, kazao je, razgovori s financijskim partnerima, u čemu će glavnu ulogu imati kineska strana.

''Potpisivanjem ugovora i formalno je otvoren projekt izgradnje nove termoelektrane na području općine Gacko instalirane snage 350 megavata. Ovo će biti najveća investicija koju će RS realizirati u poratnom razdoblju'', ustvrdio je Đokić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je prisustvovao potpisivanju ovog dokumenta, je rekao da se kineske kompanije pokazuju kao ozbiljni partneri.

''Ovo znači novu energetsku sigurnost i sigurnost RS-a'', naveo je Dodik.

Predstavnik Energetskog fonda za tržišta u razvoju Mu Јuš je naveo da je razvoj energetike veoma bitan, te istaknuo da će realizacija projekta donijeti veliku ekonomsku vrijednost za Gacko, ali i cijelu RS.

Kopirati
Drag cursor here to close