Shandong

Kinezi dobili koncesiju za izgradnju autoputa Banja Luka-Prijedor

Vrijednost investicije (projektiranje i izgradnja) je projektirana na iznos od 297 milijuna eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 10. 2018. u 16:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) dodijelila je danas privrednom društvu "China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd" koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

Dana je i suglasnost na prijedlog Ugovora o koncesiji za autoput Banja Luka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banja Luka - Prijedor).

Koncesija se dodjeljuje  na razdoblje od 33 godine, uključujući i razdoblje izgradnje, priopćeno je nakon radno-konzultativne sjednice entitetske vlade.

Vrijednost investicije (projektiranje i izgradnja) je projektirana na iznos od 297 milijuna eura. Konačni kapitalni trošak po kilometru je sedam milijuna eura i on se nalazi, kako navode iz Vlade RS-a, na donjem pragu srednjeg opsega u poređenju sa sličnim projektima u Europi.

Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesionarske naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade – 1,5 posto od vrijednosti investicije, što iznosi 4.466.600 eura i godišnje naknade – pet posto, od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesijske djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Iz Vlade RS-a podsjećaju da je kompanija Shandong u prosincu 2017. godine podnijela ponudu za počinjanje postupka dodjele koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

Autoput Banja Luka – Prijedor će biti dužine oko 42 km, sa po dvije prometne trake po smjeru, razdjelnim 'ostrvom' i zaustavnim trakama. Prema podacima generalnog projekta, očekuje se da će na predmetnoj dionici biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, sa tri planirane petlje i infrastrukturom za zatvoreni sustav naplate putarine sa tri stanice za naplatu, kao i sustavom za upravljanje i kontrolu sigurnosti prometa.

Kopirati
Drag cursor here to close