Postavljen kamen temeljac

Kinezi će za 36 mjeseci izgraditi novu bolnicu u Doboju

Veleposlanik Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping je rekao da su odnosi Kine i BiH krenuli putem brzog razvoja
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 03. 2019. u 16:22 Fena
Kopirati

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić i direktor kompanije China Sinopharm International Corporation Li Chan potpisali su danas ugovor za "Projektovanje, izgradnju i opremanje nove bolnice Doboj – po principu 'ključ u ruke'", ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a. 

Na lokaciji za izgradnju novog objekta bolnice Li Chan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik su postavili kamen-temeljac, čime je ozvaničen početak realizacije projekta koji će trajati 36 mjeseci. 

Direktor kompanije "China Sinopharm" je rekao da su najveća kineska kompanija koja se bavi medicinskom i zdravstvenom opremom te međunarodnim farmaceutskim poslovanjem te izrazio zadovoljstvo zbog projekta izgradnje nove bolnice u Doboju. 

Veleposlanik Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping je rekao da su odnosi Kine i BiH krenuli putem brzog razvoja, dok je Milorad Dodik zahvalio kineskim partnerima za istrajnost zbog kompliciranih administrativnih procedura. 

Dobojska nova bolnica je projektirana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije u RS, te Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH. 

Raspolagat će sa ukupno 468 kreveta, imat će glavni operacijski blok sa četiri operacijske sale, urgentni blok sa operacijskom salom, dijagnostički centar s više od 22 razne radiološke i druge dijagnostičke procedure, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa oko 20 specijalističkih konsultacija, onkološku dnevnu bolnicu i drugo, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati