Stare staze slave

Kako se nekad letjelo s mostarske zračne luke?

Rekordan broj prevezenih putnika mostarska zračna luka imala je 1990. godine - 86.000 putnika.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 11. 2017. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zrakoplovni promet u Bosni i Hercegovini nikada nije bio razvijeniji. Čak i u predratnom "zlatnom dobu" broj putnika bio je značajno manji nego što je danas. Nekada vojne zračne luke danas obaraju rekorde u civilnom prometu, a BiH će već sljedeće godine dobiti prvu zračnu luku s prometom iznad milijun putnika godišnje, piše Klix.ba.

Zračna luka Mostar otvorena je za civilni promet i to isključivo domaćeg karaktera. JAT je ubrzo uspostavio zračnu vezu Mostara sa Beogradom, Zagrebom i Podgoricom. Iako je popunjenost kapaciteta u tom razdoblju bila je solidna, ona još uvijek nije bila ekonomski opravdana.

Također, PanAdria je šest puta tjedno letjela na relaciji Zagreb-Split- Mostar-Dubrovnik i obratno, a prevozila je poštu, tisak i putnike.

U razdoblju pripreme za Olimpijske igre u Sarajevu, mostarska zračna luka je bila alternativa sarajevskoj i tako je dobio status međunarodne zračne luke. U sklopu priprema za ZOI vrši se opremanje kontrole letenja, a u isto vrijeme nabavljena je i instalirana nova meteorološka oprema.

Nakon završetka Olimpijskih igara zanimanje za zračnu luku raste, a uglavnom zbog blizine svetišta Međugorja.

U to vrijeme se pojavljuje novi domaći prijevoznik Adria Airways iz Ljubljane koji se intenzivno uključuje u redoviti prijevoz za Zagreb i Ljubljanu. Istovremeno kompanija Aviogenex iz Beograda povezala je Mostar sa svijetom i to u organiziranju charter letova za prijevoz vjernika iz Irske i ostalih država Europe.

Rekordan broj prevezenih putnika mostarska zračna luka imala je 1990. godine - 86.000 putnika, od čega je 80 posto bilo za Međugorje. Danas je promet nešto manji i posljednjih godina održava se između 50.000 i 75.000 putnika godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close