Stolac-Neum

Kako će izgledati put do bh. mora

Najzahtjevniji dio u izgradnji ove ceste je tunel Žaba koji će biti dug 975 metara
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 04. 2019. u 17:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvor fotografije: Faktor.ba / Izgradnja

Jedan od najznačajnijih projekata kojeg trenutno realiziraju JP Ceste FBiH je izgradnja magistralnog puta Stolac-Neum. Kada bude završen, krajem naredne ili sredinom 2021. godine, ovaj put će omogućiti bržu i kraću vožnju prema jedinom bh. gradu na jadranskoj obali svima koji žele da izbjegnu prelaske graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prema riječima direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića, kada bude gotova, ova cesta će biti duga oko 36 kilometara, piše Faktor.ba

Video: Broćanac Cerovica

''Trenutno se radovi izvode na tri dionice i to Stari Neum-Oštrovac, Oštrovac-Broćanac i Stolovi-Drenovac. Također, u izgradnji je i tunel Žaba, koji će biti dug 975 metara, što je najzahtjevniji dio izgradnje ovog putnog pravca. U narednom periodu treba da raspišemo tendere za izgradnju još tri dionice i to Broćanac-Prapratnica, Hutovo-Cerovica i Cerovica-Stolovi, čime će biti obuhvaćena cjelokupna cesta Stolac-Neum. Također, radit ćemo i priključak ove ceste na magistralni put M-17. Spomenute tri dionice, za koje tek treba raspisati tendere ukupno su duge 13 kilometara i tek treba biti donesena odluka o tome hoće li njihova izgradnja biti obuhvaćena jednim tenderom, ili će biti podijeljena na dva LOT-a'', kazao je Pravdić.

Video: Cerovica Drenovac

Prema njegovim riječima, nakon potpisivanja ugovora o izgradnji i za preostale tri dionice, počet će teći rok za njihovu izgradnju od godinu i po dana.

Izgradnja cjelokupne ceste Stolac-Neum trebala bi koštati oko 40 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close