Više opcija

Jusko o cesti Beograd-Sarajevo: Uvijek nam treba arbitar

“To bi bio projekt koji ne samo da spaja Sarajevo sa Beogradom, nego bi spojio kompletnu središnju BiH, ali i istočnu BiH. Ovo bi bila 'win-win opcija'”, kaže Jusko.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 01. 2018. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije godinu dana na dnevni red Vijeća ministara došla je inicijativa o izgradnji brze ceste Beograd-Sarajevo. Tada su obje zemlje pokazale zainteresiranost za spajanje dva glavna grada. Na stolu je bilo 12 prijedloga.

Ostala su dva, oko kojih se nije mogao naći “zajednički jezik” na entitetskom nivou, da li je prihvtljiva trasa preko Tuzle i Bijeljine ili pak preko Višegrada. Nakon današnjeg sastanka u Istanbulu između Vučića-Izetbegovićai Erdogana, ideja je da se u izgradnji obuhvate obje opcije, odnosno da se napravi svojevrsni krug. Ministar saobraćaja I komunikacija BiH Ismir Jusko kaže, da je on od početka podržavao takvu ideju kako bi ona zadovoljila sve strane u BiH

“Struka je rekla veoma jasno da je u Tuzli sada najviše zagušenje, da na dnevnoj bazi prometuje oko 22.000 vozila. To više nije kapacitet za brzu cestu, već za autoputa i da je Tuzlanska regija prioritet broj 1, da se spoji jednom kvalitetnom transportnom infrastrukturom. Ali više puta sam potencirao da Istočna Bosna ne treba ostati odsječena. Tim putem ne ide dovoljna količina vozila, međutim postoji tzv. Njemački sustav koji se zove “Rap razvojne autoceste.” Kad vi napravite jednu transportnu infrastrukturu koji nema dovoljnu količinu vozila, kada se uspostavi takva infrastruktura, promet vrlo brzo počinje rasti”, ističe Jusko

Jusko kaže da će više moći reći kada dobije službenu informaciju, odnosno odluku o izgradnji brze ceste.

“To bi bio projekt koji ne samo da spaja Sarajevo sa Beogradom, nego bi spojio kompletnu središnju BiH, ali i istočnu BiH. Ovo bi bila 'win-win opcija'”-kaže Jusko.

Jusko kaže da bi svi oni koji su izvršnoj i zakonodavnoj vlasti trebali biti servis građana. Kaže da smo prije 10 mjeseci dobili pruženu ruku investitora za projekt koji uopće nije bio u planu, ali je izostao dogovor unutar BiH.

“Imamo opciju da se spoji kompletan krug, ispoštovali bi i jednu i drugu opciju, dakle zadovoljili bi sve strane. Kada sve to dođe na stol, vlast će, uvjeren sam, podržati ovu ideju. Sve nam ide u prilog da dobijemo opet pruženu ruku investitora. Investitori neće vječno biti nad BiH, postoje i druga mjesta gdje oni mogu investirati. Sada kada imamo opciju da će se zatvoriti ovaj krug, uvjeren sam da nećemo propustiti ovu priliku”- dodaje Jusko

Jusko kaže da bi volio vidjeti tko bi odbio ovakvu ideju, nakon početnih 12 opcija.

“Svremena na vrijeme uvijek je potrebno da se pojavi arbitar u ovakvim procesima. U ovom momentu ja ću reći da je ovo bilo dosta pozitivno. Ovu su projekti koj isamo mogu biti od koristi i BiH i Srbiji. Ako mene pitate, volio bih da u okviru ovog mandata Vijeća ministara definiramo kuda će ići ova trasa brze ceste Beograd- Sarajevo”, zaključuje Jusko u izjavi za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close