Elektroprivreda HZHB

3Smart pilot projekt: Kako da zgrade postanu pametne

Ukupna vrijednost projekta na razini konzorcija iznosi 3.791.343,41 EUR.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 07. 2019. u 09:34 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar 18. srpnja ove godine održana je javna prezentacija 3Smart pilot projekta u Bosni i Hercegovini. 3Smart je europski projekt sufinanciran iz Dunavskoga međunarodnog programa Interreg koji promiče suradnju u zemljama Dunavske regije.

U projektu sudjeluje konzorcij s 13 projektnih partnera i 5 pridruženih strateških partnera. Ukupna vrijednost projekta za JP EPHZHB iznosi 321.413,96 eura od čega je sufinanciranje iz Dunavskoga međunarodnog programa kroz Instrument pretpristupne pomoći - IPA fond u iznosu 85 % vrijednosti projekta.

Ukupna vrijednost projekta na razini konzorcija iznosi 3.791.343,41 EUR.

Foto:PR / Javna prezentacija 3Smart projekta

Glavni rezultat projekta je 3Smart Energy Management System platforma – programski alat za upravljanje energijom zgrada u interakciji s distribucijskim mrežama. Pilot projekt u Bosni i Hercegovini je ostvaren na lokaciji zgrade JP EPHZHB u Tomislavgradu.

Da bi se ostvario glavni rezultat projekta, bilo je potrebno izvršiti nadogradnju elektrotehničkih, strojarskih i IT instalacija zgrade. Nadogradnja je uključila instalaciju fotonaponske elektrane snage 49,8 kWp i baterijskoga sustava pohrane energije kapaciteta 32 kWh sa snagom pretvarača 10 kW kao i instalaciju razne mjerne i komunikacijske opreme.

Koristi su od toga projekta brojne – povlačenje sredstava iz EU programa i fondova, stjecanje znanja u radu na europskim projektima, stjecanje profesionalnih vještina kroz rad na projektnim aktivnostima, uspješna suradnja s renomiranim europskim institucijama te promicanje korištenja obnovljivih izvora energije uz primjenu energetske učinkovitosti kao jednog od ciljeva Europske komisije za smanjenje emisije CO 2 .

Kopirati
Drag cursor here to close