Netko je drugi

Devastirana prapovijesna gradina Prćavci: Autoceste tvrde da nisu krivi

''Prije početka radova na poddionici Počitelj-Zvirovići gdje se nalazi i lokacija navodnog inicidenta, urađen je elaborat'', poručuju iz JP Autoceste BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 05. 2020. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''JP Autoceste FBiH prije svake izgradnje dionica na Koridoru Vc angažiraju stručno osoblje iz nadežnih institucijakoje uradi elaborat arheoloških istraživanja na trasi autoputa, upravo sa svrhom očuvanja eventualnog arheološkog blaga Bosne i Hercegovine, odnosno da bi se eliminirala svaka mogućnost uništavanja kulturno-povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine'', pojasnili su iz JP Autoceste BiH povodom napisa koji su se pojavili na određenim profilima na društvenim mrežama, a potom i u medijima u vezi sa uništavanjem arheološkog lokaliteta i kulturno-povijesnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Foto: JP Autoceste BiH / Elaborat

''Konkretno, prije početka radova na poddionici Počitelj-Zvirovići gdje se nalazi i lokacija navodnog inicidenta, urađen je elaborat 'Preventivna arheološka istraživanja na trasi autoputa Koridor Vc, dionica Nemila – Donja Gračanica, poddionica Vranduk-Ponirak i dionica Mostar jug – Počitelj, poddionica Počitelj – Zvirovići'. Elaborat je za Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH uradio GeoAVAS d.o.o., Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Eksperti su u ovom istraživanju potvrdili da je arheološko nalazište na lokalitetu Prćavci udaljeno 750 metara i da buduća trasa autoceste ni na koji način ne ugrožava ovu lokaciju. Drugim riječima, lokalitet nije ugrožen izgradnjom autoceste'', poručuju iz JP Autoceste BiH.

Također, u istom istraživanju koje je urađeno u srpnju 2019 - prije početka radova, navedeno je, tvrde, da su na jednoj kamenoj gomili od dviju evidentiranih gomila, uočeni tragovi nedavne devastacije, što pokazuje da devastacija datira iz perioda prije bilo kakvih radova na autocesti.

''Nakon što su mediji preuzeli neprovjerene tvrdnje sa društvenih mreža, JP Autoceste FBiH su u četvrtak još jednom provjerili činjenično stanje i, prema njihovim saznanjima, mogu potvrditi da se navodni inicident dogodio 750 metara od njihova gradilišta i da inicident nije povezan sa radovima na njemu, istaknuli su.

''Iako prema Elaboratu lokalitet Prćavci u općini Čapljina ne uživa status nacionalnog spomenika niti je naveden u Arheološkom leksikonu BiH već evidentiran u Zavodu za zaštitu spomenika, JP Autoceste FBiH su posvetile značajnu pažnju očuvanju ovog kulturnog artefakta, kao, uostalom, i u svim drugim sličnim pa i kompleksnijim slučajevima. Sve ove činjenice mogu se provjeriti i u drugim relevantnim institucijama kao što je Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH koje se nalazi u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta'', navodi se u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close