Zenica sjever - Zenica jug

Još jedna blamaža: Zatvara se tek otvorena dionica autoputa

Autocestama FBiH je poslano rješenje o zatvaranju dionice Zenica sjever - Zenica jug.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 12. 2020. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je objavljena priča o novoizgrađenoj dionici autoputa na Koridoru Vc, a čije dionice još uvijek nemaju upotrebnu dozvolu, danas je reagirao i glavni federalni građevinski inspektor Ejub Salkić.

Inspektor je za televiziju N1 kazao da je Autocestama FBiH poslano rješenje o zatvaranju dionice Zenica sjever - Zenica jug.

Podsjetimo, N1 televizija je u petak objavila da je dionica autoceste Koridora Vc tzv. Zenička zaobilaznica, u utorak puštena u promet bez ijedne dozvole za rad. Nijedna od tri poddionice nema upotrebnu dozvolu, o čemu je obaviještena i federalna inspekcija.

U razgovoru za N1, glavni građevinski inspektor FBiH potvrdio je, kako će najkasnije do ponedjeljka biti izdano rješenje o zatvaranju dionice Zenica sjever-Zenica jug, što se i desilo.

Salkić je za N1 kazao kako je još 25. studenog, na Dan državnosti BiH, kada je medijima prezentirana nova dionica, već tada skrenuo pažnju kako dionica ne može biti otvorena jer se radi o objektu koji je još uvijek u izgradnji.

U petak je, navodi, zatraženo očitovanje Autocesta FBiH, no nije bilo odgovora.

Unatoč slavljeničkom raspoloženju na Dan državnosti kada je dionica predstavljena medijima da bi nekoliko dana kasnije i službeno otvorena za putnike, nijedna od tri poddionice nije dobila upotrebnu dozvolu jer tehnički prijem nije završen. No to je novinarima prešućeno prilikom prezentacije. Najavljeno je otvaranje nakon što federalna vlada odobri cijenu putarine, što se u konačnici i desilo.

U odgovoru iz JP Autoceste Federacije navodi se kako je za poddionicu Drivuša-Klopče obavljen tehnički pregled s pozitivnim ishodom i kako se očekuje odobrenje za upotrebu, dok je za preostale dvije dionice poddionice Klopče-Donja Gračanica i Donja Gračanica - Tunel Zenica (južna sekcija) u toku postupak dobivanja iste.

U Ministarstvu prostornog uređenja koje je nadležno za dozvole, odbijaju ove navode. Upotrebna dozvola nije izdana, niti je u resorno Ministarstvo stigao zahtjev za upotrebnu dozvolu za dvije poddionice.

U komentaru Autocesta se spominje i da Izvještaj izvođača radova i nadzora, potvrđuje da su dionice spremne za saobraćaj, odnosno da postoji ugovorna obaveza puštanje u probni rada završenih dionica. No to nije dozvola kojom se cesta stavlja u promet. Prema članu 66. Zakona o prostornom planiranju, građevina se može koristiti tek nakon što Ministarstvo prostornog uređenja izda odobrenje za upotrebu, navodi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close