Okolišna dozvola

Prosvjed pred Uborkom: Mještani će blokirati deponiju 4. prosinca

Omer Hujdur kazao je kako činjenica da će doći do ponovnog zatrpavanja grada smećem nije njihov problem.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 12. 2019. u 13:35 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ljudi su spremni svojim tijelima blokirati odvoz smeća, 4. prosinca, ukoliko federalna inspekcija ne dođe i zapečati ovu deponiju'', poručio je Nijaz Hodžić na mirnom prosvjedu ispred deponije Uborak koji je organizirala Udruga građana ''Jer nas se tiče'' kako bi još jednom nadležne upozorili na situaciju u kojoj se nalaze te upozorili Federalno ministarstvo okoliša i turizma da ne daju okolišnu dozvolu za odlaganje smeća.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed na Uborku

''Šest mjeseci gradske i županijske vlasti ne rade ništa po pitanju izmještanja ove deponije, zato mi nastavljamo našu borbu'', kazao je Hodžić koji je naglasio da ima saznanja da je ministar rekao da se okolišna dozvola neće izdati zbog nepotpune dokumentacije koja je izdana od strane Deponije d.o.o.

Omer Hujdur, jedan od inicijatora ovih mirnih okupljanja ispred deponije Uborak, kazao je kako činjenica da će doći do ponovnog zatrpavanja grada smećem nije njihov problem.

''Mi smo spremni na dogovore i kompromise, dali smo im vremena, no nisu odreagirali i to je sad njihov problem. Ukoliko dođe dogovora da se deponija izmjesti nakon pola godine do godinu, spremni smo popustiti'', kazao je Hujdur.

''Naš krajnji cilj ostaje isti, pronalazak nove lokacije. Mještani se još uvijek guše u mirisima, pomor ribe je još jedan od dokaza kako deponija utječe na okoliš grada Mostara'', kazao je Josip Kožul.

Naveo je kako znaju da je nemoguće premjestiti deponiju na drugo mjesto u kratkom vremenu, naš da je njihov cilj da se počnu raditi aktivnosti na pronalasku nove lokacije.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed na Uborku

Podsjetimo, Građanska inicijativa 'Jer nas se tiče' u četvrtak je objavila Rješenje Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH iz rujna kojim je odbačen Zahtjev JP Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolišne dozvole.

''Ono što je od izuzetnog značaja naglasiti jeste da nisu ispunjeni osnovni preduvjeti predviđeni Zakonom o zaštiti okoliša FBiH, te da je u skladu s tim Federalno ministarstvo okoliša i turizma tada odbacilo Zahtjev za ponovno izdavanje okolinšne dozvole. Na kraju jasno stoji da je Rješenje konačno i da protiv istog žalba nije moguća'', naveli su aktivisti iz inicijative.

Jedino što je moguće, navode oni, jeste pokretanje upravnog spora podnošenjem tužbe kod Županijskog suda u Sarajevu, i to u roku od 30 dana od dana prijema rješenja.

''Rok od 30 dana je istekao, tužba, a samim tim i upravni spor nije pokrenut (koliko je poznato u javnosti), pa se postavlja logično pitanje: Nakon argumentiranog i jasnog Rješenja koje je konačno, na osnovu čega je poduzeće podnijelo novi Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole i na osnovu čega se i dalje otpad odlaže na deponiju'', pitali su se građani.

Istog dana, Vlada Federacije objavila je kako je prihvaćena informacija Federalnog ministarstva okoliša i turizma o trenutnom stanju poslovanja JP Deponija d.o.o. Mostar.

Vlada tako preporučuje Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, te da, zbog javnog interesa, ne bude prekinuto odlaganje komunalnog otpada do rješavanja prethodnog pitanja, odnosno ishodovanja vodnog akta od strane Agencije za vodno područje Jadranskog mora i dopune Zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole u skladu sa Zakonom o zaštiti okoliša. 

Kopirati
Drag cursor here to close