Tomislavgrad

Javna rasprava o Šujici održana bez (puno) javnosti

Javna rasprava za Šujicu organizirana bez uključivanja šire javnosti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 07. 2020. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Temeljem Zaključka Općinskog vijeća Tomislavgrad definiranog u Odgovoru na traženo mišljenje br: 01-02-1217/20 od 17. lipnja na traženo mišljenje za davanje suglasnosti za izgradnju 4 mini hidrocentrale na rijeci Šuici, a povodom Zahtjeva gospodarskog društva “M-H-E” d.o.o. Tomislavgrad, Ministarstvo gospodarstva K10 je organiziralo javnu raspravu za davanje suglasnosti za provedbu procedure dodjele koncesije za izgradnju 4 mini hidrocentrale na rijeci Šujici, a radi buduće proizvodnje električne energije.

Javna rasprava održana je 30. lipnja 2020. godine u zgradi Općine Tomislavgrad u 13.00 sati, piše portal TomislavNews.

Kakvi su njihovi dojmovi o tijeku održane javne rasprave upitali smo, možda, najpozvanije komendirati izgradnju četiri mini hidroelektrane na rijeci Šujici, dvojicu Šujičana:

Jerko Mioč Medan, nezavisni vijećnik u Općinskom vijeću Tomislavgrad nazočio je rasrpavi.

'' Raspravu i zapisnik je vodio pomoćnik ministra za energetiku HBŽ Mate Šiško i još jedan djelatnik. Nažalost, nisam vidio da je bio netko iz medija. Možda nisu ni znali jer su obavijestili javnost tek dan prije i to u popodnevnim satima. Meni je bilo zanimljivo da se nije na raspravi govorilo o mini hidroelektranama nego o mikro hidroelektranama, iako se i na općinskom vijeću i kroz medije stalno govorilo o mini hidroelektranama. Možda i je to tiskarska greška, možda ih i nije briga za što se i kako zove, jer ne zanimaju ih ti nazivi. Zaboga, pa oni su oni su investitori i svaki detalj im mora biti važan. Uglavnom su se ponavljali u odgovorima tipa: razvojni, socijalni, gospodarski moment, te budućnost, eko, neškodljivo, ili najčešći odgovor da to nije tema ove rasprave. Ali to je samo moje viđenje situacije. Možda ja griješim i pušem i na hladno i molim ti se Bože daj da je tako'', rekao je Mioč.

Rekao je kako poštuje mišljenje svojih sumještana i da nemam ništa protiv investicija, ulaganja i gospodarskog razvoja.

''Štoviše, drago mi je da su se ljudi odvažili i u ovim teškim vremenima ulagati u naš, u svoj kraj. Nisam imao unaprijed formirano negativno mišljenje ni o ovom projektu, ali sam se nadao da ću otkloniti sve dvojbe, nepoznanice i upitnike na Javnoj raspravi na kojoj sam inzistirao. Nažalost sada nakon Javne rasprave znam mnogo manje nego prije jer ima novih momenata. Ponavljam, poštujem mišljenje većine, ali žalim što više mještana Šujice nije bilo na raspravi, a siguran sam kako mnogi nisu mogli doći zbog posla ili neinformiranosti, poziv je objavljen samo dan prije rasprave'', rekao je za Tomislavnews Mioč.

Raspravi je nazočio i Ivan Krstanović, zastupnik HNL u Skupštini Hercegbosanske županije i kaže da je ''bila solidno organizirana''.

''Na momente je rasprava bila i žestoka, polemična. Projektant je cijeli projekt prezentirao video uratkom u kojemu se vidi način postavljanja i rada postrojenja. Iz prezentacije se vidjelo kako na rijeci neće biti nekih zahvata, osim čišćenja korita rijeke Šujice od granja i mulja. Najveći broj pitanja nazočnih odnosio se na mogućem zagađenju rijeka, te o koristi za lokalnu zajednicu postavljanjem ovih hidroelektrana. Projektant je tvrdio da zagađenja nema, a najveća korist za lokalnu zajednicu bila bi kada bi investitor uspio sanirati neke ponore kako rijeka ne bi presušivala. Uostalom, ovaj projekt su podržali i Udruga ribolovaca i Udruga za upoznavanje i očuvanje flore i faune zavičajnoga kraja “FLIFA Šujica”. Budući da je ovo nešto novo za naš kraj moje je mišljenje kako se struci može vjerovati'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close