Turizam

Japanci jedva čekaju doći u BiH

Zainteresiranim građanima BiH nije teško dobiti vizu ako požele da putuju u Japan.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 02. 2018. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Ilustracija

Veleposlanik Japana u BiH Kazuya Ogawa smatra da je Bosna i Hercegovina dobro krenula ka razvoju i putu ka europskim integracijama, te da će usprkos različitim strukturama koje osporavaju taj put, uslijediti uspješan period napretka.

Veleposlaniku Ogawi ističe mandat u BiH, te je u oproštajnom intervjuu za Fenu rezimirao rezultate suradnje BiH i Japana.

Podsjetio je da Japan ulaže u BiH i jedan je od najvećih donatora na bilateralnom nivou. Unutar različitih okvira pomoći, opća grant pomoć, zajmovi, tehnička suradnja i grantovi u oblasti kulture, sporta, japanska pomoć BiH je dosegla više od milijardu eura u posljednjih 20 godina. Time su pokriveni vitalni sektori kao što je primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, zaštita okoliša, infrastrukture.

''Iako je bilateralna suradnja BiH i Japana dobra, suradnja s FIPA-om će omogućiti da ona bude bolja i u zadovoljavajućem kapacitetu. Japan će nastaviti pomagati BiH s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u svim ključnim sektorima'', kazao je veleposlanik Ogawa.

Kaže da je održao je puno predavanja u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, te primijetio da BiH ima najveći kapital u mladoj populaciji i da su mladi vrlo briljantni.

''Stoga BiH ne smije stati, ne smije stagnirati. Potrebno je da uhvati korak s državama regiona, a mladi trebaju da se školuju, trebaju biti involvirani u javni sektor i da se bore protiv nepotizma i korupcije'', istakuo je on.

Prioritetnim smatra rješavanje problema zagađenja zraka, "a Japan stoji na raspolaganju u pružanju pomoći u tom segmentu".

''Ulaganje u bolju suradnju s državama regiona je ključ uspjeha'', naglasio je veleposlanik Ogawa kojemu u ožujku ističe mandat u BiH.

On smatra da Bosna i Hercegovina ima velike potencijale i u turizmu.

''BiH je prelijepa država i ja sam zahvalan što sam imao priliku da obiđem BiH i vidim njenu ljepotu. Jedva čekam da počne s radom Trebevićka žičara, a japanski turisti jedva čekaju da posjete BiH'', rekao je, te kazao da i građani BiH također putuju u Japan, a vizu i nije teško dobiti.

Iako, kaže on, ovisi od povoda posjete, zainteresiranim građanima BiH nije teško dobiti vizu ako požele da putuju u Japan.

''Žao mi je što napuštam BiH, uživao sam u svakom danu koji sam proveo u Sarajevu, te putujući po BiH. Ali ću, ako mu poslovi dozvole, opet posjećivati ovu prelijepu državu'', kazao je u oproštajnom intervjuu odlazeći veleposlanik Japana u BiH Kazuya Ogawa.

Ogawa će funkciju veleposlanika preuzeti u Alžiru, a dužnost veleposlanika Japana u BiH će sredinom ožujka preuzeti Hideyuki Sakamoto.

Kopirati
Drag cursor here to close